perjantai 21. lokakuuta 2016

Maailman kaunein Oxford

En tiedä mitä kertoisin teille Oxfordista. Sen keskustan historiallisista kortteleista ja vanhoista yliopistorakennuksista. Sen turistit täyttäneistä kaduista ja kameroiden sulkimien äänistä muodostuvasta taustamusiikista. Kadunkulmista, joista jokainen oli valokuvan arvoinen. Siitä valtavasta inspiraation sykkeestä, joka valtasi koko olemukseni kun tiesin vaeltavani pitkin samoja katuja kuin kaikki entisaikojen suuret kirjoittajat. Askeleen keveydestä kun kävelin koko päivän pysähtymättä pitkin kaupungin lumoavia katuja ihastuksesta huokaillen.


Skotlannissa oli syksy, mutta Oxfordin juna-asemalle sapuessani joudun samantien viskaamaan villapaidan ja takin pois päältä. Aurinko paistoi mun kasvoille kun seurasin turistilaumoja keskustan sykkeeseen.

Koko Oxford ei ole kermanvärinen, mutta tavalliset kadutkin on Englannissa kauniita. Jokainen ovi on erivärinen ja ei ole katua, jolla ei seisoisi ikivanhaa kirkkoa tai rakennusta, jonka jokainen nurkka oli koristeltu kaiverruksin. On vinoja seiniä ja punaista tiiltä, köynöskasvien valtaamia talojen seunustoja ja syksyn värejä.

En tiedä ollaanko maaseudulla vai kaupungissa. Kaupunkia halkoo pieniä vesistöjä, joissa turistit matkaavat kamerat heiluen pienissä veneissä. Puistoja on pilvin pimein ja koko kaupunkikuva on vehreä. Kun vaellan kaupungin etelä-puolelle Christ Church Collegelle löydän itseni lehmien ja peltojen keskeltä.


Bongaan The Eagle and the Childin, pubin jossa Inklings aikoinaan kokoontui. Kierrän Radccliffe Cameran, joka lienee kaupungin ikonisin nähtävyys. Ihastelen kaupungin seiniin kaiverrettuja kuvia ja kierrän Pitt Riversin etnografisen museon joka vie mut sisällöllään matkalle ympäri koko maailman.

On huikea tunne kun joku kaupunki ottaa tällä tavoin valtaansa. Arkkitehtuuri ja historian havina vievät mun täysin mukanaan enkä voi lakata kävelemästä vielä tunteja sen jälkeen kun jalkoja on alkanut särkeä.

Onhan siellä kiinalaiset turisteja, jotka poseeraavat kirkon alttarin edustalla valokuvia varten ja turistimassoja, joiden läpi joudun jatkuvsti puskemaan tieni. Pääsymaksuja peritään jokaiseen rakennukseen ja koko kaupunki on "visitors not allowed" ohjeistuksia pullollaan. En kuitenkaan välitä. Oxford on Brittien kauneimpia kaupunkeja eikä sen kauneutta pysty tuhatpäinen turistijoukkokaan hälventämään.Vaikka Eurooppaa näin lähtökohtaisesti aika tylsänä paikkana pidänkin, niin voi jummi miten kaikki vanhat historialliset kaupungit jaksaa aina iskeä muhun! Oxford singahti kevyesti Euroopan top3 kauneimpien kaupunkien joukkoon Pariisin ja Budapestin ohelle. Lähdin tänne päiväretkelle Surreysta, mutta eihän yksi päivä riittänyt mihinkään! Ens kerralla matkaan vähän parempien suunnitelmien ja paksumman lompakon kanssa!
Oxford vinkit

Liikenneyhteydet: Lontoon suunnalta Oxfordiin pääsee helpoimmin bussilla (linja X90, Megabus, National Express ymv. Suurin osa busseista lähtee Victoria Stationilta) tai junalla (Paddington station). Megabus on vaihtoehdoista edullisin jos liput varaa etukäteen tarpeeksi ajoissa, mutta muutoin junat ja bussit on samaa hintaluokkaa. Osta AINA menopaluu ja matkusta AINA off-peak aikoihin. Menopaluu maksaa yleensä yhtä paljon kuin pelkkä meno ja peak-aikoihin matkustaminen ei nosta vain hintoja vaan takaa sen ettei myöskään istumapaikkaa löydy. 
Nähtävyydet: Pitt Riversin etnografinen museo on antropologian opiskelijalle ja miksei kelle tahansa muullekin maailmankulttuureista kiinnostuneelle must-paikka. Radcliffe square ja sen ympäristö on älyttömän kauniita alueita. Christ Cruch College on kaikista kaupungin yliopistoista näyttävin ja on jo ulkoa näkemisen arvoinen, mutta ihan yleensä ottaen vanhojen yliopistojen sisäpihat on ehdottomasti katsastamisen arvoisia! Oxford on huikean kauniita paikkoja täynnä eli sen suhteen pieleen ei voi mennä, mutta jos aikaa on rajallisesti kannattaa ehdottomasti googletella etukäteen mm. sitä mihin yliopistoihin haluaa käydä tutustumassa ja mitä museoita haluaa kierrellä, koska valinnanvaraa on ja paljon! 

10 kommenttia:

 1. Olipa kiva lukea Oxfordista, siitä on aina vähemmän juttuja. Upealta näyttää. Niin se vaan kummasti liikuttaa tuollainen historiallinen ympäristö. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oxford oli kyllä ihan huikean kaunis! Brittikaupungit miellyttää silmää näin yleisesti ottaen, mutta tuolla oli ihan mahtava fiilis vielä kaiken lisäksi :)

   Poista
 2. Oxford on kyllä mielestäni super kaunis, me saatiin myös vihdoin tehtyä sinne päiväretki viime kesänä. Mä tykkäsin ehkä hieman enemmän kuitenkin Cambridgestä, joten jos et ole vielä käynyt niin suosittelen ehdottomasti! Hyvin samantyyppinen tietysti Oxfordin kanssa mutta mielestäni vielä viehättävämpi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon kuullut tosi monen ihmisen sanovan että Oxford on tosi kiva, mutta Cambridge vielä parempi! :D En siis tosiaan ole vielä käynyt, mutta odotukset on alkaneet kasvaa aika suuriksi. Toivottavasti en tuu pettymään kun en kaupungista koskaan mitään negatiivista sanottavaa ole kuullut.

   Poista
 3. On se kyllä kaunis, ihania kuvia! Menee ehdottomasti munkin käytävien paikkojen listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti laittaa listalle! Oxford on vielä sen verran lähellä Lontoota että jos niillä kulmilla liikkuu niin tänne pääsee hyvin päiväksi :)

   Poista
 4. No HUH HUH, jos mulla on viime päivinä ollut aika pakottava matkakuume (mun unelmakohde just nyt olisi Alankomaat ja Amsterdam), niin nyt se räjähti. Tonne haluan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh no, toivottavasti räjähti ihan hyvällä tavalla! :D En oo koskaan käynyt Alankomaissa, mutta suosittelen luonnollisesti Oxfordia koska, no, Oxford ♥

   Poista
 5. Onpa ihanan näköinen paikka, en ole vielä päässyt käymään enkä oikeastaan ikinä edes ajatellut, että kaupunki voisi olla käymisen arvoinen. Upeita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua, mä oon nimittäin aina (tai ainakin parin vuoden ajan) haaveillut reissusta tuonne :D SUosittelen kyllä matkaamaan tuonne jos noille kulmille sattuu! Kiitos.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...