lauantai 17. syyskuuta 2016

Paluu Aberdeeniin

Lensin takaisin Aberdeeniin vajaat kaksi viikkoa sitten ja meno on ollut hektistä. Tuntuu että suurin osa ihmisistä joihin viime vuonna tutustuin on singahtanut maailmalle ja saavuin tänne keskellä freshers weekiä tarkoituksena käyttää kaikki sosiaalinen energia uuden tekemiseen, näkemiseen ja kokemiseen – ja tietty niiden uusien kavereiden metsästämiseen! Luennot alkoivat vihdoin tällä viikolla, mutta meno ei ole juuri rauhoittunut. Oon kuluneiden viikon aikana käynyt piknikeillä, bonfireilla, pelaamassa lipunryöstöä, istumassa pubeissa, jonglööraamassa ja espanjan language exchangessa. Oon fiilistellyt Skotlannin menoja ja nauttinut olostani niin paljon, että oon päässyt jopa jossain määrin irti Aberdeen-vihastani ja päättänyt antaa kaupungille uuden mahdollisuuden. Se on paljon se! 

Paljon on kuitenkin muuttunut viime vuodesta ja ajattelin tehdä vähän tilannepäivitystä siitä millaista menoa on tänä vuonna luvassa!

Uusi kämppä ja kämppis

Asuin viime vuonna samassa rakennuksessa 160 muun opiskelijan kanssa. Kylppärissä oli minuutin kerrallaan pelittävät nappisuihkut, jotka jaettiin 20 ihmisen kesken ja keittiössä mahtui hädin tuskin kääntymään ympäri. Mulla oli loistavat keittiökaverit ja tapasin ihania ihmisiä asuntoloissa, mutta asuntolaelämä oli hektistä ja ihmisiin ystävystyminen vei aikaa, koska kaikilla oli erilaiset aikataulut ja yhteisiä tiloja ei ollut lainkaan.

Tänä lukukautena meno on muuttunut aika radikaalisti. Mulla on yksi kämppis 40 käytävätoverin sijaan, noin triplasti tilaa viime vuoteen verrattuna, asun keskustan ja kampuksen välissä kaupungin laidan sijaan ja meillä on yksinkertaisesti älyttömän sympaattinen kämppä vanhassa harmaassa kivitalossa, jonka puinen portaikko on kuin suoraan elokuvista. Oon luopunut käsipyykistä pyykkikoneen myötä ja iltaisin voin upota kylpyammeeseen rentoutumaan tai maata sohvalla syömässä jäätelöä.

Mulla on myös suomalainen kämppis mikä on alkuun tuntunut hassulta. Ei tunnettu toisiamme entuudestaan, mutta ollaan tultu tosi hyvin juttuun. Oon kuluneen viikon aikana puhunut enemmän suomea Aberdeenissa kuin koko viime vuoden aikana, mutta kaipa tähänkin tottuu!
Uudet societyt ja kaverit

Heittäydyin viime vuonna kaiken uuden ja jännittävän vietäväksi. Aloitin surffauksen, ju jujitsun ja sirkuksen tarkoituksena kokeilla kaikkea uutta, mutta jossain vaiheessa vuotta huomasin valinneeni ns. vääriä societyja. Ju jitsu ja surffaus ei tuntuneet antavan mulle mitään muuta kuin kipeitä lihaksia, kiukutteluja ja kauhean määrän marinaa siksi että kaikki sosiaaliset tapahtumat tuntuivat keskittyvän ryyppäämisen ympärille. Lopetin molemmat ensimmäisen lukukauden jälkeen, mutta sirkukseen rakastuin palavasti ja suunnitelmissa on perehtyä tänä syksynä ihan kunnolla hulavanteiden maailmaan ja mahdollisesti jopa opetella jonglööraamaan keiloilla!

Tänä vuonna vähän viisaampana oon lähtenyt mukaan sellaisiin juttuihin jotka on mulle omia ja joista tiedän varmuudella löytäväni samanhenkisiä ihmisiä ja tähän mennessä suunnitelmat on menneet nappiin. Sirkuksen ohella oon käynyt veggie societyn piknikillä, pelaamassa lipunryöstön erään vaellus societyn kanssa, kirjoittanut nimeni antropologia societyn postituslistalle ja ilmaisuut kiinnostukseni niin international kuin conservation societya kohtaan. Ensi viikonloppuna lähden vaeltamaan highlandseille ja heti seuraavana päivänä on kaverin tuparit. Huikean paljon uusia juttuja, huikean paljon uusia ihmisiä! Vanhoja toki unohtamatta!


Uudet kurssit ja muutoksia tutkintoon

Mä luovuin kokonaan politiikan ja kansainvälisten suhteiden opiskelusta. Molemmat ykkösvuoden kurssit oli kuolettavan tylsiä eikä muutosta tälle vuodelle ollut kurssien kuvausten perusteella luvassa, joten katsoin parhaaksi luovuttaa. Politiikka oli arvosanojen perusteella mun vahvimpia aineita viime vuonna, mutta tuntui etten onnistunut sisäistämään asioita laisinkaan vaan opettelin lähinnä ulkoa kurssien sisältöjä ja kuuntelin ihan pihalla kun muut keskusteli tutoriaaleilla brittipolitiikan kiemuroista.

Kursseista kerron lisää myöhemmin, mutta näin tiivistettynä puolet syksyn opintopisteistä tulee antropologan kursseista ja niiden ohelle oon ottanut espanjaa ja maantietoa. Molemmat aineet oli mielessä viime vuonna, mutta espanja meni päällekkäin antropologian kurssin kanssa ja vaihdoin maantieteen viime hetkessä latinalaisen amerikan kulttuurihistoriaan, mitä kaduin tosi paljon myöhemmin. Kahtena seuraavana vuonna mun opiskelut koostuu 100% antropologiasta, joten päätin pyhittää tämän vuoden vapaavalintaiset kurssit hispanic studiesin ja human geographyn perusopinnoille. Olin viime vuonna tosi innoissani siitä miten sain politiikan ja antropologian kautta kaksi täysin erilaista näkökulmaa asioihin ja nyt mukaan heitetään vielä maantieteellinen näkökulma! Ihan mahtavaa!Vuoden vanhempana ja viisaampana

Ehkä suurin helpotus viime vuoteen nähden on kuitenkin se, että tietää vähän paremmin mitä haluaa tehdä ja miten hommat täällä toimii. Ykkösvuotisille jutellessa muistaa miten monimutkaiselta kaikki vuosi sitten tuntui kun piti opiskelun aloittamisen lisäksi muuttaa uuteen maahan ja kaupunkiin, hankkia uusia kavereita ja tottua yliopiston menoon. Nyt on helppo vastailla kysymyksiin siitä moneen societyyn kannattaa liittyä, millaisia kursseja kannattaa ottaa, miten haastavaa opiskelu vieraalla kielellä on ja neuvoa niinkin yksinkertaisissa asioissa kuin työnhaussa tai kirjaston tulostimen käytössä.

On myös helpottavaa miten paljon vähemmän asioista stressaa. Viime vuonna pelotti mennä ensimmäiselle luennolle ilman kirjoja, tänä vuonna en edes ajatellut ostaa niitä. Viime vuonna kaikki viralliset asiat piti saada hoidettua heti kun tänne muutti, tänä vuonna jaksoin käydä hakemassa uuden opiskelijakortin vasta neljä päivää saapumisen jälkeen, kasa virallisia papereita odottaa edelleen keittiönpöydällä ja esim. paikallista pankkitiliä mulla ei edelleenkään ole.
Uudet ongelmat

Pelkkää ruusuilla tanssimista ei tämän lukuvuoden alku kuitenkaan ole ollut. Asuntoloissa kaikki oli hoidettu meille valmiiksi ja jos ongelmia tuli apu oli sadan metrin päässä. Nyt omalla kontolla on lukemattomien virallisten asioiden hoitaminen ja siihen on ollut tottumista. Meille tipahtelee kirjeitä niin sähköyhtiöiltä kuin gas security –asioista ja linja käy kuumana landlordeille milloin mistäkin asiasta. Wifi-sopimuksien kanssa ollaan tapeltu koko kulunut viikko ja vihdoin kaikkien puhelimessa vietettyjen tuntien ja lukemattomien sähköpostien jälkeen vaikuttaa siltä, että wifi on meille tulossa. Landline-ongelmien takia asennus on tosin siirtynyt lokakuun puoleenvälin lokakuun alun sijaan.

Paperihommia saa pikkuhiljaa alkaa hoitamaan myös kevään vaihdon suhteen. New Mexicoon pitäisi lähettää niin kirjeitä omalta yliopistolta kuin todistuksia varallisuudesta. Kuumottaa myös aika paljon saanko mä sieltä opiskelija-asuntoa kun kyseessä on ns. kaupunki- eikä kampus-yliopisto. Toivotaan parasta!


***

Mulla on tulevilla viikoilla tulossa pari postausta  liittyen omaan elämään ja elämänmuutoksiin, mahdollisesti myös pari Skotlannin meinigeistä ja yliopistoelämästä! Palataan sen jälkeen viime kesän reissuun ja Nicaraguaan joka vei jalat alta! 

10 kommenttia:

 1. Muutokset on joskus just sitä mitä eniten tarvii! Kuulostaa siltä että siulla on edessä huomattavasti paljon parempi vuosi edelliseen verrattuna! ;) Miun korvaan myös nuo aine- ja kurssivalinnat soi oikein kauniisti. Niin ja Nigaraguan tarinoita ootan tietenkin kovasti ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Tässä vaiheessa fiilikset on ainakin paljon paremmat kuin mitä ne oli vuosi takaperin :) Kiva kuulla, mä yritän jatkaa niitä ensi viikolla taas!

   Poista
 2. Mitä opiskelet pääaineena? Miten muuten brexit näkyy Skotlannissa ja Britanniassa ylipäätään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä opiskelen antropologiaa ja vaihdoin siis antropologian ja kansainvälisten suhteiden kaksoistutkinnosta pelkkään antropologiaan :)

   Brexit näkyy rehellisesti sanottuna yllättävän vähän. Mä en oo Englannin puolella käynyt brexitin jälkeen, mutta Skotlannissa on ainakin ihan sama meno päällä kuin ennenkin. Toisaalta Aberdeen on hurjan kansainvälinen ja puolet meidän yliopiston opiskelijoistakin on ulkomailta, että olisin toisaalta ihmetellyt jos täällä olis ilmennyt minkäänlaista muukalaisvihaa ymv. Mut oletin kyllä et olis paljon enemmän Skotlanti-Britit separatismia nähtävissä katukuvassa tai jonkinlaista kamppanjointia Skotlannin EU-jäsenyyden ja mahdollisen itsenäistymisen suhteen. Saa sitten syksymmällä nähdä mitä tulee tapahtumaan kun se itse brexit on lähempänä, samoin Skotlannin itsenäisyysäänestykset :)

   Poista
 3. Jees kiva kuulla taas Aberdeenin menoista! Nää kiinnostaa mua ihan hurjasti ens vuotta ajatellen ja voin vannoa, että viimestään ens kesänä pommitan sua kaikenlaisilla kysymyksillä hahah! Kävin pari viikkoa sitten kurkkimassa jo paikan päällä et miltä ens vuosi tulee näyttämään :) Lennettiin äidin kanssa 29.8. Edinburghiin ja tultiin sieltä suoraan kahdeksi yöksi Aberdeeniin. Ja mikä sattuma, viikko ennen lähtöä bongasin et siellä yliopistollahan on 30.8. avoimet ovet! Päästiin äipän kanssa kunnolla tutustumaan :D Täytyy kyllä suoraan sanoa, että hiukan jäin miettimään kuin syrjässä ja pieni paikka Aberdeen on. Toisaalta, kun vietettiin kaksi yötä vielä Edinburghissa niin tuli sellane olo, että siellä on ihan liikaa ihmisiä.

  Jollaan tavalla odotan innoissani opintojen alkua, mutta hirveesti jännittää osaanko puhua ja kirjoittaa yhtään englantia. Kauhee paine myös siitä et löytyykö ollenkaan samantyylisiä kavereita . No, näitä juttuja on kyllä vähän turha murehtia vuos etukäteen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli ainakin just silloin ekana vuonna kauheat kriisit kaikesta ja sit pommitin sähköposteilla yhtä blogiin kommentoinutta Aberdeenin yliopiston opiskelijaa varmaan viikoittain. Että pommita vaan mua, oon sen varmaan ansainnut :D

   Tää on kyllä vähän (ihan) pusikossa täällä ja mulla oli just viime vuonna kauhea ahdistus sen suhteen että täällä ei ollut ketään tai mitään tekemistä ja kaikki oli vaan, no, aika paskaa :---D Mut kyllä tähänkin ilmeisesti tottuu, koska tää vuosi on alkanut tosi hyvissä tunnelmissa ja jotenkin kun on ollut vähän tiedossa minkälaiseen paikkaan on menossa ja mitä täällä vois tapahtua niin tänä vuonna on sit tullut enemmän positiivisia kuin negatiivisia yllätyksiä!

   Huippua et sä satuit tänne just avoimien ovien päivänä! Auttaa varmaan ainakin jonkin verran valmistautumaan muuttoon! Täällä kaikki on yliopiston henkilökuntaa myöten kyllä tosi ihania ja kaiken kanssa saa apua kun vaan pyytää. Ekana vuotena tehään testit tekstinlukutaidosta minkä perusteella sä voit päästä/joutua essee-kirjottamiskursseille jos sun kirjoitettava englanti ei oo tarvittavalla tasolla, mutta kyllä mä väittäisin, että suomalisesta lukiosta saa tosi hyvän pohjan essee-kirjoittamiseen ja ihan näin yleisesti ottaen tuut 100% varmuudella tapaamaan niin paljon ihmisiä joiden englanti on sun omaa paljon huonompaa. Mä en mieltänyt omaa englantia mitenkään ihmeelliseksi, mut sit jossain vaiheessa ekaa vuotta mun keittiökaverit tunnusti että niitä oli aluks pelottanut puhua mulle kun mun englanti oli niin hyvää ettei ne aluksi ymmärtäny kaikkea mitä mä ees sanoin :---D Ja mä olin siis aatellu että ihan samaa englantia ne puhuu. Turhaan mä kuitenkin etukäteen huolehtisin näistä jutuista! Tai ainakaan vuotta ennen yliopiston alkua :D

   Poista
 4. Ootko sattunut kuulemaan miten brexit mahdollisesti vaikuttaa EU kansalaisten skottiyliopistoihin hakemiseen? Vissiin tänä vuonna ei vielä mikään muuttunut, mutta olisin itse reilun vuoden päästä hakemassa mikäli nuo hinnat ei muutu... :D
  Sun blogi on aivan mahtava ja tykkään etenkin kuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun vastaus ei varmaan kamalasti lohduta, mutta mä en tiedä eikä tunnu tietävän kukaan muukaan. Me saatiin yliopistolta sähköpostia brexit-päätökseen jälkeen ja meille kerrottiin, että jo Aberdeenissa opiskelevat tai kouluun hyväksytyt saa suorittaa tutkintonsa loppuun ilmaiseksi. Eli joko SAASin kautta tai jos SAAS katkaisee tuet eurooppalaisilta opiskelijoilta niin siinä tapauksessa yliopisto kustantaa meille tutkinnot loppuun.

   Mä sanoisin että aika paljon on kiinni siitä milloin Brexit lopulta tapahtuu ja itsenäistyykö Skotlanti. Mä en henkilökohtaisesti jotenkin jaksa uskoa että EU-opiskelijoiden pitäisi yhtäkkiä alkaa maksaa lukukausimaksuja, koska esim. Aberdeenissa about puolet opiskelijoista tulee ulkomailta ja suurin osa EU-opiskelijoista jättäisi varmasti tulematta jos lukukausimaksut tulisivat kuvaan. Nää opiskelijat korvatakseen yliopiston pitäisi ottaa heikompia opiskelijoita vastaan ja yliopiston taso todennäköisesti laskisi mitä tuskin halutaan. Skotlanti on myös niin EU- ja ulkomaalaismyönteinen - ja ehkä jopa jossain määrin riippuvainen ulkomaalaisesta työvoimasta - etten osaa kuvitella tilannetta, jossa lukukausimaksuilla alettaisiin "ajaa" ulkomaalaisia opiskelijoita pois.

   Mä luulen että pitää vaan odottaa ja katsoa mitä tulee tapahtumaan :) Toivottavasti maksut ei muutu mihinkään ja säkin pääset sit tulevaisuudessa hakemaan tänne! Ja kiitos paljon :)

   Poista
 5. Kiva lukea tällaisia tosi ns. arkisia kuulumisia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että kiinnostaa :D Musta aina tuntuu ettei ketään kiinnosta mun arkilöpinät täältä!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...