maanantai 29. helmikuuta 2016

Versailles

Versaillesissa kaikki on tehty kullasta. Niin mulle kerrottiin kun seisoin satoja metriä pitkässä mutkittelevassa jonossa Versaillesin edustalla. Otin kuvia kauniista ikkunoista ja naureskelin. Mulle oli kerrottu kattokruunuista ja peilisaleista, kuvankauniista huoneista jotka täyttivät koko palatsin. Mun olisi pitänyt olla kaikinpuolin valmistautunut siihen mitä tulemaan piti, mutta Ranska tykitti täysillä alusta loppuun. Versailles, ihana Versailles.

Sen rakennukset huoneet hohtivat. Ne oli vuorattu tuhasilla maalauksilla, kuvilla ja pinnoilla, jotka tuntuivat saumattomasti kuuluvan yhteen: Versailles oli kokonaisuuksia. Versailles oli värien ja muotojen leikkejä, voimakkaan värisiä seiniä, katon reunassa hohtavia kultaisia linjoja ja korkealle kohoavien kattojen yksityiskohtaisia maalauksia. Palatsin huoneet oli täytetty marmorista valmistetuilla patsailla ja maalauksilla ja aurinko paistoi sisään seinien korkuisista ikkunoista. Astelin pitkin käytäviä, joilla vuosisatoja sitten kaikuivat Marie Antoinetten, ja muiden yltäkylläisyyteen ja rikkauksiin hukkuneiden ihmisten askeleet.


Versaillesissa muistin miksen olisi koskaan voinut luoda elämää arkkitehtina. Olisin halunnut rakentaa peilisaleja, marmoriportaikkoja ja maalauttaa seinien kokoisia kuvia. Olisin piirtänyt huoneet niin täyteen yksityiskohtia, ettei kellään olisi koskaan ollut varaa rakentaa niitä toteen. En olisi halunnut tehdä muuta kuin rakentaa linnoja, palatseja tai entisaikojen kirkkoja. Miellän itseni aina ihmiseksi, joka etsii kauneutta luonnosta ja sen loistosta, mutta Versaillesin kaltaiset paikat saa mut muistamaan, että ihminenkin osaa käsillään luoda käsittämättömiä maisemia.


Olin luullut palatsia valtavaksi, mutta se ei ollut mitään verrattuna palatsin tiluksiin, jotka symmetrisine muotoineen ja tekojärvineen jatkuivat silmänkantamattomiin. Vaikka lehdet olivat pudonneet puista ja ilma oli liian kylmä suurempiin seikkailuihin kapeilla puistikkojen käytävillä, ei se estänyt mua ottamasta muutamaa askelta tyhjillä kujilla nähden sieluni silmin menneisyyden loiston ja kuvitellen itseni entisaikojen kuninkaaksi. Olisipa ollut kesä. Puitosta pois kävellessäni laskeva aurinko pakotti mut siristämään jatkuvasti silmiäni, mutta se värjäsi myös maan kultaiseksi.


Ps. Oli siellä kaiken loiston keskellä myös ihan saakelisti turisteja. Jostain syystä en ollut hoksannut ollenkaan, että mun Pariisin reissu osui yhteen brittikoulujen lomien kanssa. Siellä sitä oltiin hyvin kotoisissa tunnelmissa satojen englantia pölöttävien päiden kanssa!

4 kommenttia:

 1. Olipas kiva löytää sun blogiin! Luin joskus sun kirjablogia silloin kun se vielä oli pystyssä ja muistelen käyneeni täälläkin silloin kun olit just päässyt Kiinaan asti. Sitten hukkasin osoitteen ja oon aina välillä miettinyt mihin suuntaan sun seikkailut on edenneet. Nyt sitten löysin tänne jonkun toisen blogin kommenttiboksista ja innostuin selaamaan noita parin viime vuoden ajan juttuja läpi. (Sä muistaakseni taisit lukea mun vanhaa blogia joskus, Kirjava kukko oli sen nimi.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva että on pysynyt jonkun mielessä! Varsinkin koska mun kirjablogi on ollut kuolleena jo useamman vuoden :) Ja kiva että kiinnosti lukea mun juttuja edelleen. Mä luin sun blogia aikoinaan, mutta kun oma lukeminen jäi vähemmälle myös kirjablogien seuraaminen jäi vähän taka-alalle. Oli hirveetä kuulla kaikista loistavista kirjoista ilman että mulla oli aikaa tai mahdollisuutta lukea niitä :D

   Poista
 2. Ihanaihanaihana Versailles! Mä haluan päästä käymään tuolla joku päivä<3 Oot ottanu taas aivan upeita kuvia, ei voi muuta sanoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen todellakin! Vaikka en yleensä tykkää tunkea ihmispaljoudessa niin toi oli kyllä sen arvosta :) Ja ei siellä vissiin yleensä ainakaan talvisaikaan ole noin paljon porukkaa.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...