perjantai 16. lokakuuta 2015

Skotlannista opiskelu & syksyn kurssit

Sinne meni taas viikko ja toinenkin. Mä ajelin viime viikolla bussilla Lontooseen ja takaisin, kaksitoista tuntia per suunta. Ei naurannut. Etelä-Englannissa nauratti, kun lautaselta löytyy pitkästä aikaa oikeaa ruokaa ja päivät kuiluivat yksinomaan elämästä nauttimiseen. Katsottiin leffoja, slacklineiltiin ja vaelleltiin pelloilla ympäri kaupunkia. Mä pääsin pitkästä aikaa kylpyyn ja ravintolaan syömään. Lienee turha sanoa, että siinä vaiheessa kun mä nuokuin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä takaisin asuntoloille mä en ollut tehnyt elettäkään yhdenkään kurssityön eteen. Rehellisesti sanottuna mä en edes avannut mun kurssikirjoja koko viiden päivän aikana, eli stressitasot on ollut katossa tällä viikolla! Kaikki on saatu tehtyä ajallaan ja huomenna on hyvä alkaa keskittyä ensi viikon haasteisiin.

Koska koulujutut painaa aika pahasti päälle päätin tuttuun tapaan lykätä liftausreissusta ja englannista kirjoittamista ja valoittaa maailmaa sekä Skotlannissa opiskelusta että mun kursseista! Joskaan ensimmäisestä aiheesta mulla ei ole kauheasti kattavaa tietoa, syynä lienee että täällä on tallailtu tasan se kuukausi!



Perus infopläjäys:

Skotlannissa yliopistojen kurssien pituus vaihtelee yhdestä lukukaudesta kahteen, eli samaa kurssia opiskellaan vähintään puoli vuotta. Lukukauden mittaiset kurssit ovat 15 creditin arvoisia ja credittejä kuuluu täysipäiväisenä opiskelijana hamstrata vuoden aikana 120 mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että täällä opiskellaan neljää eri kurssia samanaikaisesti. Mulla on jokaista kurssia kohden viikoittain kaksi luentoa ja yksi tutoriaali, joka on käytännössä pienryhmätunti, jossa perehdytään syvemmin edellisellä viikolla käsiteltyihin aiheisiin. Tutoriaalit ovat huomattavasti luentoja vuorovaikutteisempia ja opiskelijat ovat äänessä suurimman osan tuntia. Yleensä tutoriaalit koostuvat keskusteluista ryhmissä ja tutorin syventävistä kysymyksistä aiheeseen liittyen. Mulla on monessa tutoriaalissa myös suullinen esitelmä tai ryhmätyö.

Kurssien arvosanat muodostuvat lopputentin lisäksi erinnäisistä kurssin aikana suoritettavista töistä. Lopputentin vaikutus arvosanaan on suurimmalla osalla mun kursseista 50% ja arvosanan toinen puolikas muodostuu esseistä, ryhmätöistä, testeistä ja jopa läsnäolosta. Itse asiassa yhdellä mun kursseista ei ole lopputenttiä lainkaan vaan arvosana muodostuu pelkästään kurssin aikana suoritettavista töistä. Kurssikoot on ainakin mun yliopistossa todella suuria. Kaikista pienimmällä kurssilla meitä on vajaa sata opiskelijaa, suurimmalla suunilleen neljäsataa. Kursseilla on läsnäolopakko ja mm. tutoriaaleissa kiertää nimilista. Jos muistan oikein tutoriaaleja saa missata kaksi kappaletta kurssia kohden ilman ongelmia, poissaolot on kuitenkin selvitettävä. Omaa vastuuta opiskeluista ei siis kauheasti ole, koska kurssitöitä on tiputeltu pitkin lukukautta ja tunneille on osallistuttava.

Kurssien valinta on tosi vapaamuotoista ja niitä on äärettömän helppo vaihtaa mikäli ensimmäiset luennot ei miellytä. Aberdeenissa myös pääaineen vaihto onnistuu lennossa. Mä vaihdoin single honoursista joint honoursiin kirjaimellisesti klikkaamalla haluamaani tutkintoa netissä. Tosi monet lukee Aberdeenissa kahta pääainetta ensimmäiset pari vuotta ja keskittyy sitten yhteen aineeseen viimeiset kaksi. Jos pääaineita on yksi niin sivuaineiksi voi ensimmäisten vuosien aikana valita käytännössä mitä tahansa maan ja taivaan väliltä - tai no, voi kahdellakin pääaineella, mutta pakollisia kursseja on tuplamäärä. Kandin paperit saa Skotlannissa neljässä vuodessa, eikä sen suhteen voi kamalasti joustaa.



Kurssit:

Siitä huolimatta että mulla on kaksi pääainetta vain puolet mun ensimmäisen vuoden kursseista koostuu antropologiasta ja kansainvälisistä suhteista. Siinä olinkin sitten sormi suussa valitsemassa mitä mä lähden niiden ohella opiskelemaan.


Introduction to Politics and International Relations

Politiikan ja kansainvälisten suhteiden johdantokurssi on ehdottomasti mun tämän hetkisistä kursseista vaikein, mutta samalla myös kaikista mielenkiintoisin. Luennot on äärettömän kiinnostavia, samoin tutoriaaleissa käytävät keskustelut, mutta kurssikirja tuhoaa mut niin kuivuudellaan kuin sanavalinnoillaan. Tämä on ainoa mun kursseista, joilla joudun oikeasti käyttämään sanakirjaa ymmärtääkseni mistä tekstissä puhutaan. Parin oven päässä asuva tyttö sanoi käyttäneensä kolme tuntia ensimmäisen luvun läpikäymiseen enkä oikeasti ihmettele yhtään jos englanti ei ole sun äidinkieli etkä sä ole politiikkaa aikaisemmin opiskellut. Koska kyseessä on johdantokurssit opiskellaan lähinnä politiikan perusajatuksia, mutta käydään jokaisella luennolla ahkerasti läpi myös tämän hetken suuria poliittisia ja kansainvälisiä kysymyksiä ja niiden taustoja suhteessa politiikan perusajatuksiin.


Introduction to Anthropology: Peoples of the World

Meidän johdantokurssi on aikamoista pintaraapaisua antropologian eri osa-alueista ja antropologiaan ylipäätään. Tämän seurauksena mun kiinnostuksen taso vaihtelee aika lailla luennoista riippuen. Etnografisen tutkimustyön ja rituaalien luennot on ollut todella kiinnostavia mutta symboliikan ja kielen luennot (niin kiinnostavilta kuin kuulostavatkin) on olleet aika tuskaa. Oon kuitenkin aika luottavaisella mielellä tulevien luentojen suhteen, luvassa on nimittäin kansainvälistä kehitystä, ekologiaa ja taloutta antropologian näkökulmasta. Meillä on pääluennoitsijana aivan ihana keski-ikäinen nainen, joka on jakanut ihan älyttömän paljon omia kokemuksiaan kenttätyöstä ja antropologian vaikutuksesta elämäänsä. Äärettöman sympaattisia on kylla ollut kaikki muutkin luennoitsijat ja meidän tutoriaalien pitäjät, että siitä ei ole viihtyminen kiinni. Tosi monet aiheista joita me ollaan käyty läpi on kuitenkin sellaisia, joista mulla on vahvoja omakohtaisia kokemuksia enkä mä saa niistä luennoista mitään uutta irti. Mä luulen että mä kaipaisin vähän syvempää otetta asioihin, että nauttisin kurssista enemmän.


Global Issues, Global Religions

Mun yliopiston valikoimassa on tarjolla joukko kursseja nimikkeellä "Sixth century courses". Kyseiset kurssit on itsenäisiä, mihinkään tiettyyn aineeseen sitoutumattomia kursseja, jotka käy läpi nykymaailman haasteita. Mukaan mahtuu kursseja mm. nimikkeillä African development, Natural World ja What gives us rights?. Mun kurssi käsittelee nykymaailman ongelmien uskonnollista taustaa ja sitä millaista roolia uskonto näyttelee tänäpäivänä. Meillä on luennoitsijoita niin uskonnon, filosofian kuin tieteen tiedekunnista ja sanonpahan vaan, että kaikki luennot on ollut tähän mennessä ihan älyttömän mielenkiintoista! Ollaan käsitelty mm. uskonnon suhdetta tieteeseen, moraaliin, lakiin ja ihmisoikeuksiin sekä uskonnon tulevaisuutta ja tän vuosituhannen haasteita uskontoon liittyen. Tää kurssi on mun ehdottomia suosikkeja politiikan ja kansainvälisten suhteiden ohella!


Latin America: A Cultural History

Nimestään huolimatta Latinalaisen Amerikan kulttuurihistoria on kaikista mun kursseista ehdottomasti tylsin ja vähiten kiinnostava. Aihe kuulostaa tosi kiehtova, mutta kurssin ja luentojen todellinen sisältö on vähän toinen juttu. Latinalaisen amerikan kulttuurihistorian sijaan me tunnutaan opiskelevan lähinnä Meksikon historiaa. Meksiko ei ole koskaan kiehtonu mua alueena enkä mä ole koskaan oikein tykännyt historiasta, minkä takia mulle tuottaa ongelmaa innostua suurimmasta osasta kurssin aiheita. Mayojen historia oli sinänsä ihan kiinnostava aihe, mutta kaikki kolonialismin aikaisten vanhojen tekstien selailu on hyvää vauhtia ajamassa mua hulluuteen. Meidän luennoitsija on tosi symppaattinen ja mun tekee aina mieli halata sitä. Mies tekee tosi paljon meidän luentojen eteen, mutta tuntuu olevan tosi hukassa samalla hetkellä kun avaa suunsa eikä saa porukkaa innostumaan aiheesta, minkä seurauksena luennoille meneminen kiinnostaa suurinta osaa kurssilaisista yhtä paljon kuin kilo kiviä. Tää kurssi oli tosiaan mandariinin varalla ja mietin pitkään valitsenko tämän vai maantieteen ykköskurssin. Valitsin väärin.


Mun kaikki kurssit pelaa tosin hyvin yhteen ja mä pystyn ammentamaan niistä tosi paljon eri näkökulmia yksittäisiin aiheisiin. Ollaan käyty läpi mm. pakolaisuutta niin poliittisesta, antropologisesta kuin uskonnollisesta näkökulmasta ja mä jaksan aina olla yhtä innostunut siitä miten erilaiselta maailma näyttää eri vinkkelistä katsottuna! Eli jee, ainakin jossain mä olen onnistunut! Laitoin muuten mandariinin kurssin coordinaatorille viestiä ja mulle luvattiin paikka mandariinin kakkoskurssilta mikäli joku päättää luovuttaa ensimmäisen kurssin jälkeen. Peukut pystyyn!

2 kommenttia:

  1. Tää oli tosi kiinnostava aihe, sillä itseänikin on alkanut vähän Skotlannissa opiskeleminen houkuttelemaan. Ihania iltamenoja! Tästä aiheesta ois kiva kuulla lisääkin.

    Ps. Ja sulla on ihana käsiala.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että kiinnostaa :D Joo mä oon ajatellu kirjotella noista mun societyista joskus kevät-puolella kun oon päässyt vähän enemmän sisälle meininkiin ja päättänyt jatkanko juttuja ens vuodelle vai alotanko uusia harrastuksia! Kiitos!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...