maanantai 7. maaliskuuta 2016

Miks Lontoossa aina sataa?

Aberdeenissa ei ole koskaan kylmä vaikka kaikki puhuu hyytävästä merituulesta. Glasgowssa paistaa aina aurinko vaikka kaikki kovasti valittavat kaupungin kurjasta säästä. Sen sijaan Lontoossa sataa aina. Oon kuluneen puolen vuoden aikana viettänyt ainakin kuukauden elämästäni Lontoon lähiöissä ja keskustassa on tullut roikuttua lukemattomat kerran, mutta harvassa on olleet päivät kun siellä ei ole satanut. Miksi miksi miksi? Paistaisipa joskus aurinko. Edes sen yhden päivän. Olisipa silloin paistanut aurinko kun mulla oli kahdentoista tunnin bussinvaihto Lontoossa. Ei paistanut, joten kävelin hyytävässä tihkusateessa koko päivän.Piirsin kartalle tähtiä ja kävelin niitä seuraten ympäri kaupunkia. Miksei kukaan koskaan kertonut mulle miten pieni Lontoo on? Että yksi metropysäkin väli on keskustassa vain kymmenen minuutin kävelymatka? Muistan miten joskus vuosia sitten napattiin kavereiden kanssa metro parlamenttitalolta Tower Bridgelle. Nyt naurattaa. Kaikki kestustassahan on ihan kävelymatkan päässä! Siellä mä seikkailin jalan rinkka selässä kaupungin halki ja popsin voileipiä rakennusten katoksissa sadetta piilossa. Mulla oli listalla ainakin tuhat puistoa joissa olisin halunnut käydä, mutta sade oli muuttanut ne mutavelliksi. Eräällä aukiolla kasattiin puitteita seuraavan päivän kiinalaisen uudenvuoden paraatia varten. Mun sielua riipi, mutta onneksi China Townissa osattiin juhlia päivästä riippumatta. Siellä tanssi lohikäärmeitä pitkin katuja ja meno äityi niin kiinalaiseksi lentävän ruoan ja ikkunoista kuikuilevien ihmisten toimesta, että hetkeksi unohdin kokonaan missäpäin maailmaa oltiin. Kiinalaiset on kiinalaisia olipa ne missäpäin maailmaa tahansa. Koti-ikävä iski ja kovaa.


Mun on vaikea tehdä eroa kahden ajatuksen välille: sen että Lontoo on rempseä ja omaleimainen pääkaupunki, ja sen että ne asiat jotka tekee Lontoosta rempseän ja omaleimaisen tuntuu olevan olemassa lähinnä turismin tähden. Mä rakastan ja inhoan pääkaupunkeja. Rakastan ihmisvilinää, suuria rakennuksia ja kansainvälistä tunnelmaa, mutta en koskaan tunne että saan mitään kosketusta maahan itseensä. Lontoossa mä tunnen usein eläväni postikortissa. Sillä kaupungilla ei tunnu olevan mitään yhteistä yhdenkään toisen Briteissä vierailemani paikan kanssa. Se Lontoo mitä Tripadvisorissa markkinoidaan tuntuu feikiltä ja tekaistulta. Joskus kun kuljen puistojen halki ja näen lapsia syöttämässä oravia, tai käyn siellä boulderoimassa, tunnen saavani hetkeksi otteen siitä mistä kaupungissa on kyse. Sitten se taas katoaa. Lontoo on mysteeri.
Lontosta on tullut mulle koko Euroopan arkisin pääkaupunki. Oon käynyt siellä kuluneen puolen vuoden aikana ainakin neljään otteeseen. Joskus ennen tuli juostua paikasta toiseen nähtävyyksien perässä, nykyisin vietän aikaani lähinnä tallustellen ympäriinsä. Useinmiten mut löytää ihastelemasta asuinalueiden arkkitehtuuria ja shoppailemassa jääteetä China Townissa. Tällä kertaa rinkka kävi liian painavaksi ja päädyin Victoria Stationin viereiseen kirjastoon viettämään osan päivästä ja sieltähän sitä todellista elämää löytyi! Mun kanssa saman pöydän ääressä istui muutama koditon, jotka teeskentelivät lukevansa mutta kuorsasivat kovaan ääneen. Ihmiset popsivat lounaita pöydän alla ruokakielloista huolimatta ja olin aika varma että parin tuolin päässä istuva keski-ikäinen mies masturboi. Naistenlehti kädessä hyllyjen välissä piilottevalla teinipojalla oli ainakin kyseiset intressit. Saletisti oudoin kirjasto jossa oon koskaan vieraillut!

// I just can't make my mind whether I like London or not. It's massive, international and full of life which are exactly the things that in my opinion make places great. I just don't really get the city and the fact that it always rains when I'm there certainly doesn't make me fell in love with the place. I've visited the city countless times during the past year but I'm still kinda waiting for the time I'd actually understand what the city is all about. At the moment I just kinda see it as a place where you can fill your backpack with awesome Chinese food.

12 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen ja omaperäinen kuvaus Lontoosta! :) Voi kääks, toi on kyl totta, että Lontoossa on niin omituisia ihmisiä, että huhhuh. :P Sillä lailla, ainaki oot nähny tosi erilaisen kirjaston. :O Siitä kirjastosta ois kyl ollu hauska nähä kuvaa, oliko se sellainen vanhanaikainen kirjasto, joita näkee elokuvissa vai enemmänkin suomalaistyyppinen laitos..? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) No todellakin löytyy! Kirjasto oli ihan tavallinen paikalliskirjasto eli siellä ei kauheesti ollu nähtävää :D Ainoa ero suomalaiseen laitokseen oli kiekuraiset kaiteet yläkerran tasanteilla ja pienet kierreportaat!

   Poista
 2. Musta tuntuu, että kuuman ja kuivan kesän jälkeen täällä (Lontoon suunnalla!) on oikeesti satanut lähes päivittäin... On niitä aurinkoisiakin päiviä joukkoon mahtunut, mut ainakin nyt talvisaikaan aika harvakseltaan.
  Mut jos nyt jotain positiivista, niin mä en enää ainakaan pelkää rankkasadettakaan, ja aurinkoisia päiviä osaa nyt arvostaa ihan eri tavalla! :D

  En kestä tota kirjastoa... Nauroin ääneen! Victoria Stationin lähettyvillä pyöriikin ties mitä porukkaa. Tosin, jos yhtään lohduttaa, niin meidän pikkuruisen lähikirjaston työntekijät arvostelevat ja juoruilevat asiakkaista kovaan ääneen muiden asiakkaiden läsnäollessa, mikä kyllä särähti omiin korviin aluksi aika kovaa. Ehkei brittikirjastojen ilmapiiri tee ihmisille hyvää... :D (Okei, kyllä täälläkin on muissa kirjastoissa ihan kivoja kirjastotätejä!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tää on joku brittikirjastojen yleisongelma? :D Tuolla Victoria Stationin kirjastossa oli about tuhat kylttiä siitä miten nukkuminen ja syöminen on kielletty ja sääntöjen rikkojat heitetään pihalle mut ei tuntunut yhtäkään kirjastotyyppiä kiinnostavan! Mun Lontoon alueella asuvat kaveritkaan ei juuri käytä kirjastoa, että ehkä siinä on oikeasti jotain pielessä :D

   Totta toikin :D Masentaa vaan se miten Englannissa aina sataa kun siellä käy! En mä tiedä onko Aberdeenissa säät yhtään paremmat, mutta jotenkin niihin ei osaa kiinnittää niin paljon huomiota kun täällä asuu? Toisaalta Aberdeenissa aurinko paistaa ihan oikeasti tosi usein!

   Poista
 3. Lontooseen haluaisin kyllä palata mahdollisimman nopeasti :) Hitsi nauroin tolle kirjastolla:D Välillä sitä miettii, että millasessa maailmassa sitä oikein eletään:')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toi kirjasto oli kyllä vähän hämärä paikka :D Ei oo ennen tullut moista vastaan!

   Poista
 4. Ahahaha ihana kirjastokokemus :D Muutenkin tosi kivasti kirjotettu taas kerran. Ilo lukea :) Ite oon käyny kaks kertaa Lontoossa kun on ollu lennonvaihto Heathrowista Gatwickiin ja toisinpäin. Sillon ehin viettää päivän Lontoossa käppäillen ja aurinko paistoi. Pakko oli käydä rumassa remontissa olevalla Piccadilly Circuksella jne :D Nimenomaan mitä se Lontoo on olevinaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mä en ymmärrä Piccadilly Circusta kyllä niinkun ollenkaan! :D Kävelin sen ohi sattumalta viime reissulla ja siis ei siinä aukiossa ole mitään ihmeellistä! Ne valotaulutkin on ihan säälittävän pieniä...

   Poista
 5. Eiei ollaan serkun kanssa lähdössä Lontooseen huhtikuussa ja niiin toivon ettei sada tippaakaan sen reissun aikana :D Kirjotit tosi hyvin tosta Lontoon postikorttimaisuudesta, sellanen kuva mulle on vähän jäänyt Lontoosta, vaikka en siellä koskaan ole vielä käynyt. Jos totta puhutaan, en oikeestaan odota niitä isoja nähtävyyksiä ja turistimassoja meidän Lontoon matkalta, enemmänkin haluun yrittää noiden viiden päivän aikana uppoutua Lontoon syvemmälle ja arkisemmalle tasolle. Just ton kirjastokokemuksen tapasia hetkiä kiitos :D Suunnitelmissa ois ainakin käydä aamulenkillä Hyde Parkissa ja olla pienen hetken ajan kuin "oikee lontoolainen".

  Kuten aina, kirjotat niin sujuvasti ja mielenkiintoisesti, että lukemista ei yksinkertaisesti pysty lopettamaan. Mä kuulisin erittäin suurella mielenkiinnolla enemmän myös Aberdeenista ja opiskelusta sun muusta oheistoiminnasta. :D Itse kun tossa tammikuussa sinnekkin päin hain. Ajatukset on ehkä enemmän välivuodessa, mutta en osaa vielä päättää, kun offeri on tullut vasta Glasgowista (ja sinne en näillä lukemisilla ja arvosanoilla pääse :D).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä toivotan sulle onnea :D Ei siellä kyllä kesällä (eikä sit ehkä huhtikuussakaan?) pitäisi niin paljon sataa. Hyde Park on kuulema tosi kiva, oon itse käyny siellä ehkä joskus 8 vuotta sitten edellisen kerran eli muistot ei oo kovin tuoreita, mutta piknik siellä kuulostaa ihanalta ajatukselta!

   Mulla on itse asiassa pari juttua Aberdeenista tulossa taas vaihteeksi! :D Tai siis oo jopa kirjottanut ne valmiiksi mutta en oo jaksanu muokata kuvia niitä varten. Toinen on ihan tavallinen kuulumispostaus ja toinen mun marinaa Skotlannin yliopistojärjestelmästä eli ainaki jälkimmäisen pitäis olla ajankohtanen sulle :) Aberdeeniin pääsee tosi helposti sisälle eli siitä en kantais huolta jos tää kylä kelpaa! Mut kyll mu on välivuotta pakko aina kaikille suositella!

   Poista
 6. Olipa kiva lukea pitkästä aikaa sun kuulumisia. :-) Huippua, että olet nauttinut ajasta Briteissä! Lontoo on kyllä eriskummallinen paikka ja mullakin on siitä aika ristiriitaisia fiiliksiä. Toisaalta viettämäni aika Skotlannissa ja asenteeni brittiläistä kulttuuria kohtaan noin yleisestikin ovat muokanneet käsitystäni Lontoosta.

  Odottelen mielenkiinnolla postaustasi Skotlannin yliopistojärjestelmästä, sillä muistan pärisseeni siitä itsekin aikoinani. ;-)

  Mukavia ja toivottavasti vähemmän sateisia kevätpäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkäsin Lontoosta nuorempana, mutta mullakin täällä asuminen ja vähän laajempi tutustuminen maahan on kyllä muuttanut käsitystä!

   Mä muistan hehkuttaneeni yliopistoelämää täällä joskus sun blogissa :D Otan vapauden ottaa sanani takaisin...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...