maanantai 14. joulukuuta 2015

21

Mulla oli aina ennen kamalan vaikea vanheta. Musta tuntui vaan että elämä lipuu mun silmieni ohitse eikä mulla ole siihen minkäänlaista otetta. Mä olin jumissa enkä pystynyt tekemään täysillä niitä juttuja mitä koin omikseni. Jos verrataan mun kahdeksattatoista syntymäpäivää viime viikonloppuiseen ero on aika huima. Sen lisäksi että kasvettua on tullut megalomaanisen paljon enää ei ahdista. Enää elämä ei tunnu saavuttamattomalta. Nykyään tuntuu siltä että mä olen saavuttanut huisin paljon. Kun mä mietin ja katselen kuvia mun elämästä kaksikymppisenä on vain todettava, että paremmin en kulunutta vuotta olisi voinut elää.


Kiina. Palasin viime joulukuun lopulla Kiinaan neljän kuukauden mittaisen pakko-loman jälkeen. Mulla ei ollut mitään tietoa siitä mitä elämä toisi tullessaan, tiedossa oli vain että Kiinaan olisi päästävä takaisin. Kiina oli ihan yhtä ihana kuin aina ennenkin ja vaikka suurin osa mun kavereista olikin vaihtanut manteretta uusia tupsahti sieltä ja täältä ja koin lukemattomia uusia asioita Beijingissä, jonka luulin tuntevani läpikotaisin.
Kaakkois-Aasia. Päätin jättää haaveet Kiinassa työskentemisestä tulevaisuuteen ja lähteä seikkailemaan. Nappasin junan Hong Kongiin ja lensin sieltä Vietnamiin, josta matka taittui Kambodzaan ja Laosiin. Suurempia suunnitelmia matkalle ei ollut ja fiilispohjalta mentiin. Kohtasin ihan älyttömän upeita ihmisiä, kuulin ihan uskomattomia tarinoita ja koin joitain elämäni hienoimmista hetkistä. Kaakkois-Aasian reissu kasvatti mua henkisesti varmasti enemmän kuin mikään aikaisempi kokemus mun elämässä ja sieltä jäi myös käteen kourallinen ihmisiä jotka on edelleen hyvin läheisissä väleissä mun kanssa. Reissun piti jatkua aina kesän loppuun saakka ja kattaa ainakin Thaimaa, Myanmar, mutta otin osumaa Laosissa auton kanssa ja jouduin palaamaan maitojunalla takaisin Suomeen.
Itä-Eurooppa. Jouduin viettämään Suomessa kuukauden ennenkuin mun jalka oli siinä kunnossa, että se kesti rinkan painon ja sitten mentiin taas. Aasiaan ei ollut varaa palata, mutta tien päälle oli päästävä. Yksi mun reissukavereista oli niihin aikoihin Euroopassa joten sovittiin tapaavamme Bratislavassa kesäkuun alkupuolella. Tie vei Puolan, Slovakian, Unkarin ja Krotian kautta Bosniaan. Eurooppa yllätti mut täysin monipuolisuudellaan, mutta totesin samalla ettei se pysty tarjoamaan mulle samanlaista eksotiikkaa kuin Aasia. Suunnitelmat olivat auki ja matkan piti jatkua kesän loppuun aina eteläiselle Balkanille asti, mutta eräs sähköposti muutti mun suunnitelmat täysin ja totesin että rahoille löytyy ensi vuonna parempi käyttötarkoitus. Siitä lisää myöhemmin. Lensin Suomeen, sain kuukauden mittaisen duunin  ja lähdin sen jälkeen Englantiin viettämään viimeiset viikot lomastani.Skotlanti. Kaakkois-Aasian reissun loppuvaiheilla sähköpostiin tipahti ilmoitus, että olin tullut hyväksytyksi Aberdeenin yliopistoon. Siinä sitten punnittiin kuinka palavasti halusin opiskella ja pidinkö koulutusta mun sen aikaista elämäntyyliä arvokkaampana. Aberdeen mietitytti myös, mutta Edinburghin ja St. Andrewsin hylättyjen hakemusten jälkeen vaihtoehtoja ei juuri ollut. Hyväksyin paikan ja täällä sitä ollaan. Antropologiaa parempaa tutkintoa en osaisi toivoa ja opiskelu maistuu. Rakastan asuntoloissa majailua ja aktiviteettja löytyy enemmän kuin mulla on aikaa. Löysin viikonloppuna postilaatikosta eläinten kasvoilla varutettuja sukkia ja keittiössä mua odotti lautasellinen donitseja. Kyllä nää ihmisetkin näyttää tajunneen what I'm all about.

Tätä on paha lähteä ohittamaan mutta toisaalta tarvitseeko tulevaisuuden olla aina menneisyyttä parempi ja miksi niitä pitäisi kilpailuttaa sillä mun elämästähän tässä kokoneisuudessaan on kuitenkin puhe. Lisäksi samaa "tätä paremmaksi ei voi mennä" lausetta mä oon hokenut nyt jo useamman vuoden ja aina on tuntunut siltä että hienommaksi elämä ei voi muuttua. Ja se tunne on ihan älyttömän upea ja arvokas. Koskaan ei tiedä mitä tilaisuuksia elämä eteen heittää ja jokaiseen on tartuttava. Hitsit että mua jännittää jo ensi vuosi!

4 kommenttia:

 1. Huikean paljon upeita kokemuksia vuodessa! Nuorena (nuorempana) sitä jotenkin kammoksui vanhenemista, mulla on jo muutaman numeron isompi luku mittarissa, mutta eipä tämä nyt niin kauheaa olekaan.. tämä vanhana olo. ;) Mä joskus kuvittelin itselleni ihan erilaista elämää tämän ikäisenä, mutta täällä sitä vaan ollaan, asetuttu aikalailla aloilleen elelemään tavallista elämää ja oon siihen vielä oikein tyytyväinen. Ja sekin on ihan okei :) Ei tarvitse tulevaisuuden olla aina menneisyyttä parempi, vaan yleensä se kuitenkin on! Ehkä eri tavoin, ei ehkä niin tapahtumarikasta, mutta yleensä monin tavoin parempaa. Paljon onnea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos joku olis mulle viisi vuotta sitten kertonut mitä puuhailen tässä vaiheessa elämää niin olisi voinut olla etten olisi uskonut itsekään, mutta eipä sitä koskaan ennalta tiedä mitä tulee tapahtumaan! Toi on muuten tosi totta, että elämä voi olla hyvää tosi monilla eri tavoin ja jotkut kaipaa vaan enemmän menoa ja meininkiä sitä onnellisuutta tavoitellessa :) Mun menot on tällä hetkellä aika rauhallisia ja samalla linjalla tulee jatkumaan seuraavat kolme vuotta, mutta en mä mun tän hetkistä elämäntapaa osais huonoksi sanoa! Kiitos :)

   Poista
 2. Hyvää syntymäpäivää! Mä taas oon jo muutaman vuoden tykänny vanhenemisesta ja mun mielest se on vaa kertonu siitä, et oon saanu lisää elämänkokemusta ja kokemuksia. Nyt kuitenki kauhistelen, etten oo saavuttanu tarpeeks, ku täytän muutaman kuukauden päästä 22v. En tajua mihin mulla ois kiire. Oon kuitenki ylioppilas ja mulla on opiskelupaikka yliopistossa. Vietin mahtavat au pair kuukaudet Saksassa ja nyt o suunnitelmis lähtee takas Fankfurtiin.

  Must tuntuu, et tää pelko elämän menemisestä hukkaan on just nää kuukaudet Suomessa. Nää kuukaudet, ku opiskelen ja oon jumissa lähtemään maailmalle. Mut opiskeluhan on tärkeetä. Mä vaa oisin nii paljon mieluummin jossain muualla, ku Suomessa just nyt. Tunsin olevani nii paljon onnellisempi Saksassa. Ehkä välivuosi opiskeluista on mulle iha oikee päätös ens vuodelle. Täs on viel hyvin aikaa saada opiskelut loppuun, vaik matkustelisinki välissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmiset on kyllä tosi erilaisia sen suhteen miten ne kokee vanhenemisen ja sekin kyllä muuttuu niin helposti! En mä tiedä miksi mulle oli nuorempana niin vaikeaa vanheta, koska eihän mulla ollut edes mahdollisuuksia hankkia vastaavia kokemuksia kuin mitä nyt viime vuosien aikana! Eikä sunkaan kokemukset ja saavutukset yhtään huonolta kuulosta :) Se on kai vaan aika pitkälti siitä kiinni mihin itse on tyytyväinen!

   Mulle on ollu kaikista pahimpia just noi tilanteet missä ei itse pysty vaikuttamaan omaan elämäänsä. Joo ainahan niitä vaihtoehtoja löytyy, ei vaan aina kovin konkreettisia, järkeviä tai hyviä. Sä kommentoitkin siihen mun kulttuurishokki postaukseen Kiinan jälkeen? Ne kuukaudet Suomessa oli ehdottomasti yksiä kaikkein vaikeimmista ihan vaan siksi että mä olisin halunnut olla missä tahansa muualla, mutta mulla ei vain ollut siihen mahdollisuutta enkä mä pystynyt rahan ja töiden takia nopeuttamaan sitä mun lähtöä yhtään. Välivuosi kuulostaa hyvältä ja voithan sä aina lähteä vaikka yliopistovaihtoon jos siltä tuntuu? Jonkunlaista maisemanvaihdosta sekin :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...