perjantai 29. huhtikuuta 2016

Hiking Yorkshire: Ilkley

Herään auringonpaisteeseen ensi kertaa reissun aikana. Mun suunnitelmat lähteä Yorkshire Daleen on kariutuneet huonojen bussiyhteyksien takia. Tsuumailen Skiptonia kartasta ja googletan vaellusreittejä kaupungin lähistöllä kun mun couchsurfing host ilmoittaa lähtevänsä matkaan. Skiptonissa se oli käynyt vasta viikko sitten joten otetaan suunnaksi Ilksley. Oon vähän epäileväinen kun mun matkaseura toteaa maisemien oevan paremmat kuin Spkiptonissa ja kansallispuiston etelä-osissa, mutta vaihtoehtoja ei juuri ole tarjolla. Menoksi sitten vaan.


Kävelyreitti on arvioitu moderateksi enkä ihmettele. Kaupungin pääkadulta alkaa valtavan pitkä, paikoitellen hyvinkin jyrkkä nousu joka jatkuu aina horisontissa olevan kukkulan laelle saakka. Polkuja ja vaellusreittejä ylös kukkulan laelle on kymmeniä ja päädytään vahingossa heittämään ylimääräinen parin kilometrin lenkki heti alkuun. Heinikossa ja kanervapuskien välissä kulkevilla pienillä poluilla rämpiessään ei silti voi olla ihailematta maiseman kauneutta. Alhaalla avautuu näkymä kivestä rakennettuun pikkukaupunkiin ja laakson toisella puolella avautuvat kukkulaiset vihreät pellot. Aurinko porottaa ja nakkaan takkini reppuun.


Talven jäljiltä tuulen tuivertama kukkula on ensisilmäyksellä karu näky. Kasvit eivät ole vielä heränneet kevääseen ja rinne on kuivaa heinikkoa täynnä. Silti rinne on ihmeellisen monipuolinen. Tallustetaan mutaisia polkuja, heinikkoja, suuria kivikkoja, kanervikkoja ja pieniä metsäalueita pitkin ylös rinnettä. Nälkä tulee ennen kuin löydetään tiemme edes huipulle ja pistetään piknik pystyyn tuulelta suojassa olevan kiven taa. Kylmä on silti, mutta repusta löytyy termari, munkkeja ja kasa hummusleipiä.


Joudun räpyttelemään silmiäni katsellessani karua puutonta maisemaa, joka tuntuu jatkuvan silmänkantamattomiin kukkulan laella. Voisin kuvitella olevani Lapissa tai Skotlannin ylämailla. Horisontissa ei näe vuoria, mutta tuuli on kova ja maisema saa mut hetkeksi palaamaan viime syksyn vaellukselle Cairngornissa. Yhdistin Englannin aina vihreisiin kukkuloihin ja peltoihin, mutta nyt edessä on jotain ihan muuta. Kukkulan laki tuntuu olevan täysin oma maailmansa. Takana horisontissa näkyvät vihreät laidunmaat ja käveltyämme kilometrejä kukkulan toiselle laidalle näkyy horisontissa suuria kaupunkeja, mutta kun niiltä sulkee silmänsä voi hetken kuvitella olevansa jossain kaukana.


Kanervikot, kasvittomat maakaitaleet, kosteikot ja mustiksi käpertyneet varvut. Maisema vaihtuu hetkessä. Maanpinta on tasainen nousun jälkeen, mutta karttaan piirretyllä reitillä polku jatkuu vain osan matkasta. Maanpinnan kasvusto kiskoo kengännauhia auki tuplasolmuilta ja kengät uppoavat kosteaan kanervikon peittämiin mättäisiin. Kengät on ruskeat, varpaat märät, maanpinta näkymättömissä ja kiviaita jatkuu silmänkantamattomiin. Ollaan rämmitty ikuisuus kun hoksataan, että aidan toisella laidalla kulkee yhtäkkiä jälleen polku. Kivutaan aidan ylitse piikkulankaa väistellen ja ihmetellään miten kevyt askel voikaan olla.
Illalla selviää, että mun hostin kämppis teki päivällä saman vaelluksen mutta päinvastaiseen suuntaan. Oltiin ohitettu toisemme kiviaidan eri puolilla. Löydän jaloista kourallisen rakkoja ja mun laastarit loppuu kesken niitä paikkaillessa. Syödään lämmintä keittoa ja jutellaan loppuilta. Mä niin tykkään ihmisistä ja maailmasta.

8 kommenttia:

 1. Aaah oon unelmoinut noilla nummilla vaeltamisesta siitä lähtien, kun lapsena luin Humisevan harjun ja Kotiopettajattaren romaanin! Näyttää just niin täydelliseltä karulta kauneudelta - ihania kuvia! Kunpa vaan itekin vielä pääsis tonne joskus! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nummet! Mietin pitkän että miten näitä kukkuloita pitäisi kuvailla mutta sana ei pulpahtanut mieleen :D Suosittelen kyllä käymään, näitä on Englannissa pilvin pimein ja kesällä maisemien pitäis olla vielä paremmat!

   Poista
 2. Millasilla kengillä ja vaatteilla sä yleensä lähdet näihin? Mua kans kovasti houkuttais mut mietityttää kunnon kenkien puute. Ihania kuvia, ei yhtään auta kyllä reissukuumeeseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuotanoin :D Mähän en tällä hetkellä omista niin vaelluskenkiä kuin lenkkareitakaan ja noissa maisemissa tuli tarvottua ihan tennareissa. Ei ehkä paras varustus, mutta polkuja pitkin tarpoessa pärjää mun mielestä helposti ilman kummempia varusteita! Puolan Tatroillakin oon tallannut polkuja pitkin ihan tennarit jalassa. Jos Skotlannin ylämaille ymv. suuntaa ja tarkoituksena on mennä reittejä ilman polkuja niin siinä tapauksessa kannattaa ehkä hankkia vähän paremmat kengät. Toisaalta oon mä sielläkin mennyt kaverin pari kokoa liian suuret lenkkarit jalassa :D Päällä mulla on yleensä urheilulegginssit(?) ja sateen- ja tuulenkestävä takki ja muutama paita riippuen vähän vuodenajasta, mutta ei todellakaan mitään lämpökerrastoja ja muita hifistelykamppeita!

   Poista
 3. Tosi karun näköistä mutta kuitenkin tosi kaunista omalla tavalla! :o vou

  Janica K.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Mä tykkään tosi kovasti tämmösistä karummista maisemista :D

   Poista
 4. RAAAA! Miä en nyt tiiä mitä sanoa, tulin vaan ilmasemaan että kanervamättäisiin on joskus päästävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. RAAAA! Suosittelen kanervamättäitä :D Niitä löytyy toki Suomestakin, mut kannattaa niitä lähteä Englantiinkin asti kattomaan!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...