torstai 21. toukokuuta 2015

Puolassa matkustaminen (info)

Tosi moni kyselee multa aina mun matkustusbudjeteista ja siitä miten mulla on varaa reissata näin paljon - eli käytännössä kuinka mä onnistun elämään niin edullisesti että oon viettänyt edelliset puolitoista vuotta enemmän tai vähemmän ulkomailla. Koska oon jokseenkin kamala ihminen enkä Suomessa ollessani koskaan vääntänyt infopostausta mun kaakkois-Aasian budjetista (400-500 €/kk ihan näin btw) ja muista vastaavista ajattelin että nyt Euroopassa pörrätessäni laatisin jonkunasteista selostusta siitä missä on käyty, mitä on tehty ja kuinka paljon rahaa on mennyt! Ihan vaan koska tosi monet mun juttuja lukevista haaveilee omista reissuista, Eurooppa on helposti saavutettavissa lyhyemmillekin reissuille ja koska tää ei ihan aikuisten oikeesti oo kallista hommaa eikä mitään rakettitiedettä, kun tekee vähän töitä (ja taustatutkimusta mitä itse en juuri harrasta) asioiden eteen!

PUOLA 2-19.5

Matkustusaika: 17 päivää/yötä
Reitti: Gdansk-Poznan-Warsaw-Krakow-Zakopane (+ päiväretket Gdanskista Sopotiin ja Krakowasta Oswichiin)
Budjetti: 208€ eli about 12,2€/päivä

Kaupunkien välinen liikkuminen: 20€ (polskibus)
Hostellit: Gdansk 30€/3 yötä + Zakopane 36€/5 yötä = 66€/8 yötä (couchsurfattu täysipäiväisesti muissa kaupungeissa)
Sisäänpääsymaksut: 18€ (Poznan: museo + world press photo, Warsaw: The history of jews in Warsaw -museo, Krakow: Wawel castlen tähystystorni ja luola, Zakopane: sisäänpääsyt luonnonpuistoon)
Retket: Omatoimiretki Oswichiin (Auschwitz): 20€

Yleisesti: Mä en oo koskaan aikaisemmin reissannut Euroopassa eli en oikeestaan osannut laittaa minkäänlaisia odotuksia millekään. Mä olin varautunu semmoseen 150-200€ viikkobudjettiin eli siinä mielessä homma meni aika putkeen. Pienellä researchilla olis säästäny tosta loppusummasta ihan sievosen summan vielä. Ihan vaikka olemalla tietoinen siitä että Puolassa oli national holidayssit meneillään kun sinne matkasin ja näin ollen couchsurfing ei onnistunu Gdanskissa mitenkään. Lähes kaikki museot tarjoaa jonain päivänä viikossa ilmaisen sisäänpääsyn, mistä en myöskään ollut kartalla ennen kuin yleensä vasta siellä museon edessä. Yleistä hölmöilyä tuli harrastettua myös automaattien ja lain kanssa! Kokeneempi Euroopan reissaaja pystyisi varmaan sooloilemaan tosta mun käyttämästä summasta neljänneksen helposti pois, mutta hei yrittämällä oppii!

Kaupunkikohtaiset infot:

Gdansk: Hurjan nätti kaupunki parin kilsan päästä rannikolta. Ihana vanhakaupunki missä näkee hurjasti katutaidetta viikonloppuisin! Loistavat yhteydet viereisiin kaupunkeihin eli päiväretken tekeminen esim. Sopotin hiekkarannoille on ihan älyhelppoa. Ratikkamatkan päästä löytyy myös Oliwa cathedral joka on yksi näteimmistä kirkoista joissa oon koskaan käynyt, mutta jos sinne asti ei kiinnosta lähteä niin kaupungin alueeltakin löytyvät kirkot on tosi kauniita. Kävelykadun museoon (Gdanskin historia?) on ilmainen sisäänpääsy maanantaisin. Gdanskiin lentää Turusta älyttömän halvalla. Mun lentolippu maksoi kahden viikon varoitusajalla 20€, mutta kampanjoiden aikaan lentoja saa yhteen suuntaan jopa eurolla!

Poznan: Opiskelijakaupunki. Couchsurfaaminen on tosi helppoa koska turisteja on vähän. Nähtävyyksiä vanhan kaupungin lisäksi on museo, joka on interaktiivisuudestaan huolimatta jokseenkin kuiva sekä minuutin kestävä "pässien päiden yhteenlyönti" vanhankaupungin aukiolla puoliltapäivin. Kiva kaupunki asua: miljoona ostoskeskusta, baaria, ravintolaa (vegaanirafla ihan taivaallisilla burgereilla!) ja kahvilaa, mutta ilman paikallisia yhteyksiä vähän tylsempi paikka vierailla. Katutaiteesta kiinnostuneille tiedoksi että kaupungista löytyy hurjasti äärettömän hienoja graffiteja!

Warsaw: Ehdottomasti koko reissun heikoin lenkki! Ei se niin kamala ollut kun ihmiset sanoo, mutta mä en löytänyt Warsawsta/Warszawasta/Varsovasta samaa tunnelmaa kuin muista Puolan kaupungeista! The history of jews -museo on äärettömän hienosti toteutettu mesta - ehdottomasti parhaita museoita missä oon käynyt - mutta sinne kannattaa varata väh. puoli päivää. Ilmainen sisäänpääsy torstaisin. Vanha kaupunki ei mitenkään ihmeellinen, mutta pääkävelykadulla sijaitseva kirkko ehdottomasti vierailun arvoinen!

Krakow: Epäilemättä arkkitehtuuriltaan yksi kauneimmista vierailemistani kaupungeista ja ehdottomasti mun lempikohteita Puolassa. Tekemistä riittää helposti päiviksi! Wawel castle (ilmainen ma, lippuja tosin rajoitetusti eli kannattaa olla ajoissa), Schindlers factory (ilm. ma), taidegalleriat (perinteiset ilm. su, nykytaide ilm. ti), vanhakaupunki, vanha juutalaiskortteli ja ghetto, hautausmaat, kukkulat kaupungin laidalla (Kopiec Kraka!) ja Zarkzowekin järvi. Kaupungista löytyy about miljoona puistoa ja viheraluetta missä on kiva pitää piknikkejä tai rustailla päiväkirjaa, erityisesti siinä joen kupeella on kiva loikoilla aurinkoisina päivinä! Kazimierzin "torilta" saa Puolan parhaimmat Zapiekankat (kuvittele kymmenen snägäriä vierekkäin) ja parinsadan metrin päässä kyseiseltä aukealta on about vuosi sitten avattu katuruokamesta mistä saa ihan taivaallisia ranskiksia ja perunoita! Krakowasta on helppo heittää myös päiväretket Wielizka salt mineille tai Auschwitziin (puolaksi Oswich) joko matkatoimistojen kautta (20-25€) tai itsenäisesti.

Zakopane: Vuoret! Ihanat vuoret! Zakopane on puolalaisten suosikkilomakohteita ja sen voi kyllä keftoa kaupunkikuvasta, joka koostuu lähinnä turistimyymälöistä ja ravintoloista. Mutta tiedättekö mitä? Se ei haittaa koska kukaan ei matkaa Zakopaneen istumaan hostellilla. 300km vaellusreittejä aina helpoista vaikeisiin ja päiväretkistä useamman päivän vaelluksiin vuorilla. Morskie Oko on vaelluksista suosituin ja äärettömän lälly, mutta ehdoton juttu kaupungissa. Jos lähdet Morskie Okolle pidä huoli että kierrät järven ympäri ja kiipeät seuraavalle tasanteelle. Suoraan kaupungista lähtevät lenkkireitit on aika kivoja, mahtavat näkyvät kaupungin ylle. Vuoriston länsipuolella hakataan metsää eli sinne en suosittele maisemien perässä lähtemistä. Top hostel on äärettömän chilli paikka, edullinen ja sängyt on ihan jättimäiset! Jos ei Zakopaneen itsessään lähde niin Krakowasta voi myös tehdä parin päivän reissun, et kadu!

Hyvä tietää Puolassa matkustamisesta:

- Puolassa on laitonta juoda julkisesti ja myös humalainen käyttäytyminen on lain mukaan rankaistava teko.
- Allekirjoittanut tuhlasi Krakowassa kahden päivän budjetin kävelemällä päin punaisia (sä voit lähteä Kiinasta mutta Kiina ei koskaan lähde susta, vai miten se meni?). Sakot voi saada myös ylittämällä tien jostain muualta kuin suojatien kohdalta.
- Julkista liikenettä käytettäessä lipun ostaminen ei riitä vaan lippu on leimattava metroon/ratikkaan/bussiin hypättäessä. Leimaamaton lippu = ei lippua.
- Jotkut automaatit käyttää vaihtokurssia eli silmät kannattaa jälleen pitää allekirjoittanutta kirkkaampana mikäli rahoistaan ei halua tietentahtoen eroon. Kurssi on tällä hetkellä suunilleen 1€=4.1zl, jotkut automaatit antaa/vaihtaa sulle rahaa tyyliin kurssilla 1€=3.6zl

Jasminin matkatoimisto suosittelee:

Pitkä viikonloppu: Krakow
Viikko Puolassa: Gdansk+Krakow tai Krakow+Zakopane
Reppureissulla: Gdansk+Krakow+Zakopane

Helpoimmat tavat säästää rahaa:

- Varaa kaupunkienväliset bussiliput etukäteen polskibusilta (Puolan onnibus)
- Lennä Wizzairilla Turusta Gdanskiin
- Couchsurfing on Puolassa helppoa ja ihmiset on tosi ystävällisiä ja vieraanvaraisia

Jos on mitään kysyttävää tai kommentoitavaa niin ilomielin vastailen kaikille! Ja näin yleisesti ottaen olis kiva kuulla onko tän tyyppisistä postauksista mitään iloa kellekkään vai käytänkö vaan turhaan omaa aikaa ja energiaa jaaritellessa omasta penninvenytyksestäni :D

2 kommenttia:

  1. Oho toi tuli kyl yllätyksenä että saa sakkoja punasia päin kävelystä :o

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä! Huippuhyviä vinkkejä, tulevat varmasti tarpeeseen :) Tällaisena pikkutarkkana listaihmisenä tällaisia budjettijuttuja (ja ylipäänsä matkailuvinkkejä ;)) on aina kiva lueskella. Lisää näitä!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...