keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Mitähän sitä taas tekisi elämällä?

Olin juuri kirjoittelemassa päivitystä kuluneiden viikojen menoista ja meiningeistä kun sähköpostiin tupsahti seuraavanlainen viesti.

Sinulle on myönnetty paikka vaihto-oppilas ohjelmaan New Mexicossa lukuvuodelle 2016-2017. 

Ei kuulunut riemunkiljahduksia enkä juossut kampuksen poikki voitonlippu tuulessa liehuen. Tuli ensimmäistä kertaa vuosiin aika epätoivoinen olo. Mitä ihmettä mä tuun tekemään ensi vuonna?



Mä kirjoittelin alkuvuodesta Aberdeeniin palaamisesta johtuneesta ahdistuksesta. Se ahdistus oli täällä jo syksyllä ja se ei ole kadonnut mihinkään. Oon päivästä riippuen inhonnut Aberdeenia joko aika paljon tai koko sydämeni pohjasta. Lukukausien parhaat päivät on olleet niitä, jolloin mulla on ollut mahdollisuus lähteä kaupungin ulkopuolelle ja toiseksi parhaat niitä kun mulla on ollut niin paljon kiireitä koulun kanssa, että olen suoraan sängystä noustuani raahautunut kirjastoon ja sieltä takaisin nukkumaan. Kaikki muu on ollut enemmän tai vähemmän ärsyttävää, ikävää tai kamalaa. Vaikka pidän mun tutkinnosta, kaupungin pienuus ja eristyneisyys ahdistaa. Kaikki yliopiston toiminta pyörii bilettämisen ympärillä ja opiskelijoiden epäkypsyys jaksaa yhä ihmetyttää. Kavereita löytyy, mutta oon koko vuoden aikana tavannut tasan yhden ihmisen, joka on täällä ensisijaisesti opiskelemassa, ei käytä kaikkia iltojaan biletykseen ja jolla on samanlaiset kiinnostuksen kohteet ja maailmankuva kuin mulla. Ei ehkä tarvitse tarkemmin perustella miksei täällä eläminen neljää vuotta jaksa innostaa.



Ei ehkä tullut siis yllätyksenä että mä hain ensi vuodelle vaihtoon. Toisaalta olisin mä hakennut vaikka Aberdeenista olisin kuinka tykännytkin. Vaihtovuosi on yksi niistä asioista joista mä olen kaikista eniten yliopistolta odottanut. Suomen vaihto-opiskelu mahdollisuuksien sumentamana oli aika kova isku kun mulle selvisi, että Skotlannista vaihtoon lähtiessä ulkomailla suoritettavien opintokokonaisuuksien tulee täydellisesti vastata Aberdeenin omia ja kaikki vaihto-opiskelupaikat jaetaan yliopiston kautta. Vaikka vaihto-opiskelumahdollisuudet eivät alunperinkään olleet laajat, kutistuivat ne antropologian opiskelijana entisestään. Vaihtoehdoiksi jäivät niinkin jännittävät Suomi, Ruotsi, Norja, Viro, Jenkit, Kanada ja Hong Kong. Mietin tosi pitkään voinko hakea Euroopan ulkopuolelle lainkaan muutaman henkilökohtaisen syyn takia, mutta Hong Kong ihastutti liikaa. Ja se paikka jäi saamatta. Odotuslistalla on 160 ihmistä, joilla ei ole vaihtopaikkaa laisinkaan, eli siinä mielessä pitäisi ehkä iloita, mutta toisaalta mä en tiedä otanko paikkaa edes vastaan. Tuntuu tyhmältä kitistä mahdollisuudesta opiskella vuosi ilmaiseksi Jenkeissä, mutta toisaalta oli taas jokseenkin mun tuuria että hakijoita oli tänä vuonna ennätysmäärä ja siinä missä Jenkit on yleensä suosituimpia hakukohteita, ripoteltiin sinne tänä vuonna Aasian ylijäämiä. Mä en edes muista hainko New Mexicoon vai tyrkättiinkö mut vaan sinne kun muualla ei ollut tilaa. Ärsyttää myös koska meille annettiin mahdollisuus hakea erikseen Erasmus- ja Euroopan ulkopuoliseen vaihto-ohjelmaan, mutta lopulta meidän piti tehdä valinta kahden ohjelman välillä tietämättä sijoituskohdetta. Mä hain Erasmuksessa pelkästään Norjaan ja tällä hetkellä sekin olisi tuntunut miellyttävämmältä vaihtoehdolta kuin New Mexico. Olis kiva olla riemuissaan, mutta mä en vain yhtään tiedä mitä mun pitäisi tehdä.



Tuntuu siltä, että ekaa kertaa vuosiin mulla on elämässä tarjolla vain huonoja vaihtoehtoja. Tai ei välttämättä huonoja, mutta sellaisia jotka ei sytytä mussa minkäänlaista intohimon liekkiä. Mä voisin jäädä Aberdeeniin neljäksi vuodeksi. Voisin lähteä vuodeksi Jenkkeihin, joka kohteena kiinnostaa kuin kilo kiviä, toivoen että elämä siellä ei ole yhtä hirveää kuin miksi sen kuvittelen, mahdollisesti viettää kivan vuoden ja palata Aberdeeniin. Mä en voi vaihtaa yliopistoa, koska mun arvosanat ei riitä muihin Skotlannin yliopistoihin eikä antropologiaa pysty opiskelemaan Euroopassa englanniksi kohtuuhintaan, mutta voisin vaihtaa tutkintoa. En vain tiedä yhtään mitä opiskelisin, koska tykkään antropologiasta tosi paljon. Löysin muutaman sosiaalitieteiden tutkinnon Alankomaista, mutta yliopistot totesivat mulle, että joutuisin aloittamaan opinnot ensimmäiseltä vuodelta ja vain osa mun Aberdeenissa opiskelemistani kursseista hyväksiluettaisiin. Mä haluaisin kovasti opiskella, mutta tuntuu usein siltä että maailma ei tarjoa mulle mieluisia puitteita asian toteuttamiseen.

Mulle myönnettiin ruhtinaalliset viisi päivää aikaa tehdä päätös otanko New Mexicon paikan vastaan. Seuraavat päivät mä vietän siis jälleen tiiviisti googlaamalla yliopistoja ympäri maailmaa toivoen että vastaan tulee jotain mielenkiintoista. Saatan mä kieriskellä vähän itsesäälissäkin. Loppuispa toi vesisade edes.

32 kommenttia:

  1. höh, alko harmittaa hirveesti sun puolesta! D: onhan tuo aika ikävä takaisku. mutta oikeesti, ei new mexicokaan kuulosta mitenkään huonolta. samaistun kyllä 100% sinänsä että itseänikin harmittaisi jos hakisin hong kongiin ja pääsisinkin jenkkeihin, mutta toivottavasti alkuharmituksen jälkeen tästä löytyy hyviäkin puolia. jos oot kyllästynyt aberdeeniin niin new mexico on ainakin todella todella erilainen ympäristö sään ja kaiken muunkin suhteen. jos jatkuva sade ja harmaus kyllästyttää niin eipä tarvitsisi siellä kärsiä mokomista. ja yks mahdollisesti kiinnostava asia on et sieltä pystyy varmaan seikkailemaan meksikon puolelle aika helposti. emt ymmärrän täysin pettymyksen, mutta jos oisin sä, niin en kyllä jäisi aberdeeniin ylimääräiseksi vuodeksi jos se ei kerran ympäristönä miellytä. tsemppiä päätöksen tekemiseen, kyllä asiat järjestyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aberdeenin jäämistä mä en kyllä pidä minkäänlaisena vaihtoehtona. Eli vaikka päättäisin olla New Mexicoon lähtemättä niin en mä täällä jatkaisi. Maisemat, aurinko ja kuukauden mittainen talviloma, jolloin voisi helposti lähteä Meksikoon tai muualle lähimaastoon seikkailemaan on kolme suurinta lähtöä puoltavaa asiaa. Kiitos jokatapauksessa! Onneks on vielä pari päivää aikaa miettiä asiaa! :)

      Poista
  2. Ymmärrän, että tuossa tilanteessa ei varmasti inspiroi, mutta musta on hyvä jos tiiät edes mitö haluat opiskella! Et ole ihan niin hukassa kuin jotkut. Mut joo, komppaan Kaisaa. Mä lähtisin kuitenkin kattomaan, mitä siellä New Mexicossa on:) Loppujen lopuks kun siihen onnistuneeseen vaihtovuoteen vaikuttaa niin monet muutkin jutut kuin se paikka, vaikka Hong Kong olisi kieltämättä pikkkusen mielenkiintosempi kuin Jenkit, to be honest :D Pääsisit irtaantumaan Aberdeen-arjesta ja reissaamaan muutenkin USAssa/lähellä olevissa maissa aika hyvin, jos semmonen kiinnostaa! Sori, en koita tehdä päätöksiä sun puolesta, mutta toivottavasti sait jotain uusia ideoita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha joo tää omista mielenkiinnoista perillä oleminen on kyllä ainakin plussaa :D Mulla on tosiaan pari henkilökohtasta syytä minkä takia mua vähän arveluttaa lähteä noin kauas. Tai no kaukanahan se Hong Kongkin olisi ollut, mutta sinne lähtö olisi jotenkin automaattisesti ollut niin paljon hienompi kokemus, että ne henkilökohtaiset syyt olis olleet vähän helpompia käsitellä. Nyt mietityttää että tuunko mä vaan murehtimaan asioita jos lähteä tonne! Onhan New Meksikossa puolensakin tietty :)

      Poista
  3. Mäkin yhdyn edellisiin, kyllä ite ainakin lähtisin sun tilanteessas, vaikka et päässytkään Hong Kongiin. Osavaltionkin kanssa olisi voinut käydä huonommin (?) ja ainakin pääset lämpimään ja karkuun Skotlannin säitä, jos ei nyt muu ilahduta :D ja tosiaan, tääkin on vuosi pois Aberdeenista ja vuosi nähdä uusia paikkoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nojoo olis kyllä voinut huonomminkin käydä! Mun yliopistolla oli miljoona vaihtokohdetta mm. Mainessa ja pohjois-Carolinassa, että siinä mielessä ihmettelen mun tuuria että mulle tarjottiin sentään paikkaa suhteellisen kiinnostavasta osavaltiosta :D

      Poista
  4. Mun ymmärtääkseni nimenomaan New Mexicosta ja siitä vierestä Coloradosta löytyy tosi hyvää pöhinää! Aivan superpäräyttävää luontoa, ug-pöhinää, hippikulttuuria, off the grid -yhteisöjä ja tosi monia kiinnostavia buddhalaisia ja muitakin henkisiä keskuksia.

    Joten älä lannistu kuoma, vaan tutki mitä kaikkea jännää noilta seuduilta voisi löytyä. ^__^ (Kaikilla on tosi omat mieltymyksensä, mutta ainakin mun intresseihin liittyen just noilla kulmilla on tosi paljon kaikkea kiinnostavaa!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonto näyttää tuolla ihan super mahtavalta! Utah, Colorado ja Arizona on ihan vieressä ja kaikisat löytyy älyttömän siistejä paikkoja. Ongelmana on ehkä ennemminkin se että miten niihin paikkoihin pääsee tuolla julkisen liikenteen luvatussa maassa :D

      Kiitos Heidi tosi tosi paljon näistä tiedoista! Mun mielikuvissa New Mexico on ollut vaan äärettömän red neck, mut kuulostaa siltä että sieltä löytyy tosi paljon kiinnostavaakin tekemistä :D

      Poista
  5. Voi että, tosi ikävää :/ Uskon, että harmittaa, mutta komppaan aikaisempia ihmisiä, koita löytää jotain mielenkiintoista sieltä alueelta ja ehkäpä tuleva vuosi voisikin yllättää sinut täysin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alueena (näin jenkkien standardeilla) New Mexico ei musta ole paha ollenkaan. Ennemminkin vaan mietityttää juuri se jenkkeihin lähtö, siellä asumisen turvallisuus ja pari henkilökohtaista juttua :)

      Poista
  6. Jos New Mexico edes YHTÄÄN houkuttelee, niin suna mä lähtisin tsekkaamaan mitä vaihtovuosi tuo tullessaan, ja miettisin sen jälkeen suunnitelmia jatkoon. Hehe... Yliopistojen yhteistyösuhteet hyötykäyttöön vaan, mun mielestä sä oot tehnyt sen verran töitä sun opiskelujen eteen, että oot kyllä sen ansainnutkin!
    Mut toisaalta, jos New Mexico ei oikeesti oo sellainen paikka, missä haluaisit viettää kokonaisen vuoden, niin ei sinne ehkä kannata lähteä.
    Mut ei tässä mikään kiire oo, kyllä sä sen tutkinnon saat vaikka vaihtaisitkin kesken kaiken alaa tai yliopistoa, ja aloittaisit kaiken alusta. Ootko ajatellut, että muihin Skotlannin yliopistoihin saattaisi olla helpompi päästä opiskelemaan, kun sulla on jo pohjalla jonkun verran antropologiaopintoja? Vai meneekö silloinkin ällän paperit kokemuksen edelle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha just tänään juttelin kaverin kanssa ja se sano että oot tehny niin paljon töitä koulun eteen että oon todellakin sen ansainnu. Yhä itsesäälin aalloissa vellovana totesin että en kuitenkaan näköjään tehny tarpeeksi sitä duunia että olisin päässyt jonnekin minne olisin oikeasti halunnut :D

      Kun mä en tiedä houkutteleeko se vai ei! Siis mä kirjaimellisesti muutan mieltäni asian suhteen joka puolen tunnin välein :D Tavallaan houkuttaisi lähteä, tavallaan ei kiinnosta ollenkaan. Sit siihen päälle vielä kasa äärettömän hyviä syitä lähteä ja toinen samanlainen syistä pysyä kaukana jenkeistä. Huoh miks elämä on niin vaikeaa? Ja joo, epäilen vähän että mahdollisuudet vaihtoon on aika pienet. Yliopistoihin en oo toki vielä ollut yhteydessä, mutta veikkaan että sieltäpäin vaadittaisiin aika kovia arvosanoja sekä ylppäreistä että nyt yliopistotasolla. Ja vaikka mulla hyvin koulu meneekin niin en tiedä onko se Edinburghin tasoa :D

      Poista
  7. this is lovely ! many colors ! thank for sharing your wonderful discoveries with us !

    VastaaPoista
  8. Mäkään en tiedä, mitä haluisin opiskella ja kaikenlisäks tuntuu, et oon jumissa Suomessa. Yliopisto-opiskelut ihan kesken ja aika alussa. Ehk tää ei ookkaan mun juttu. Motivaatio ainaki ihan hukas. Haluisin maailmalle, mut en kyl pystyis opiskelee englanniks mun kielitaidol... Välivuosi opiskeluist ois kiva, mut toisaalt tuntuu "turhalta". Turhalta siks et pitäs saada ammatti ja sen jlke voi sit tehä, mitä haluu... #whitegirlproblems Halusin vaan kertoa, ettet oo yksin ajatustes kaa!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nojuu white girl ja first world problems nimenomaan :D Jumissa olemisen tunne on kyllä niin hirveä. Tekis välillä vaan itsekin lähteä karkuun, mut toisaalta taas mä oikeasti tarvitsen tutkinnon jos mä mielin koskaan vaikka pysyvästi muuttaa Aasiaan ja se kuumottelis aika paljon. Tsemppiä sulle :)

      Poista
  9. Hmm, on kyllä hankala tilanne. Jos itse olisin tuollaisen valinnan edessä, miettisin varmaan eniten sitä, kumpi on suurempi paha: se että jumitan kaupungissa, jossa en viihdy ja odotan seuraavaa tietä uusille urille vai se että otan riskin ja lähden toiseen paikkaan puolikkaalla vaihteella. Parhaassa tapauksessa New Mexico tarjoaa siulle paljon enemmän kuin nyt uskot, mutta on myös mahdollista ettet viihdy siellä sen paremmin kuin Aberdeenissa. Siitä huolimatta olisin taipuvainen katsomaan tuonkin kortin :) Toisaalta oikein mitään ei ole järkeä tehdä puolella sydämellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä :D Yksi asia mitä mä eniten pelkään on että mä lähden sinne just puolella sydämellä ja murehdin sitten vaan asiota. Aberdeeniin jäämistä mä en edes konkreettisesti harkitse vaan se on sit ihan oikeasti yliopiston tai tutkinnon vaihto tai jonkun sortin "välivuosi" edessä jos tosta paikasta kieltäydyn. Olispa joku konkreettinen plan b mutta ei! :(

      Poista
  10. Voin jotenkin kuvitella miltä susta tuntuu, omat fiilikset oli niin samanlaiset Aberdeenissä. Ekana vuonna otti niin päähän se, kun tuntui että kaikki muut on tulleet yliopistoon bilettämään ja leikkimään palovarottimien kanssa. Onneksi löysin mukavia, muita "kypsiä" opiskelijoita. Mulla oli pari opiskelukaveria siellä New Mexicossa vaihdossa ja se tais olla yks mun viidestä vaihtoehdosta myös. Mulla ei ole kauhean valoisa tai positiivinen kuva Jenkeistä tai nuorista jenkkiopiskelijoista, mutta toisaalta ehkä maiseman vaihto vois tehdä sun tilanteessa ihan hyvää. Mulle se ainakin teki tosi hyvää ja mun vaihtovuosi Kanadassa oli loistava. Meillä ei Aberdeeniin palatessa edes kukaan katsonut niitä vaihdossa opiskeltuja kursseja eikä niitä mun yllätykseksi lisätty Aberdeenin tutkintotodistukseen ollenkaan, liitteenä pitää aina olla se Kanadan vaihtoyliopiston "student record". Joten siis ehkä voisit siellä saada käytyä muita uusia, mielenkiintoisia kursseja, mitä Abe ei tarjoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on noi kypsät opiskelijat vähän vielä hakusessa :D Tai toki niitä löytyy vikalta vuodelta kun ihmisillä on oikeasti älytön työmäärä ja ne bilettäjät on karsiutuneet pois, mutta se ei mun mieltä kamalasti lämmitä kun niitä ei ensi vuonna enää Aberdeenissa näy.

      Mä en oikeasti edes muista hainko New Mexicoon :D Jos hain se oli viimeinen vaihtoehto tai sit mut heitettiin sinne kun ruksin sen "send me anywhere" boksin. Mulla on vähän samanlaiset ajatukset ja kokemuksen jenkkinuorista ja nykykulttuurin puolesta alue ei oikein jaksa kiinnosaa. Onneksi siellä on kuitenkin upeeta luontoa ja muuta tarjolla! Ja välivuosi Aberdeenista olis tosiaan plussaa :)

      Poista
  11. Ite Jenkeissä asuvana mun mielipide on ehkä melko puolueellinen, mutta kyllä sun mun mielestä kannattais harkita tota New Mexicoa! Amerikassa college-elämä on tosi kivaa, mulla on monia kavereita ketkä opiskelee yliopistossa täällä ja oon käynyt monesti itekkin siellä. Se ei oo pelkästään bilettamistä ja ihmisiä (suurinta osaa) oikeesti kiinnostaa opiskelu, koska se on täällä niin kallista eli yliopistoihin ei hae sellaset ihmiset keitä ei kiinnosta koulunkäynti paljo yhtään. Ja täällä on oikeesti niin paljon nähtävää, että ihan varmasti aina kun on vapaa-aikaa niin jotain tekemistä löytyy. Amerikka on myös Eurooppaan verrattuna tosi halpa, ja tosi uskomaton paikka asua :) ja koska asustelen coloradossa niin pakko sanoa, että tää on ehkä yks maailman kauneimmista paikoista ja jos päädyt New Mexicoon niin Colorado on yks paikka mikä sun on ehottomasti käytävä kattomassa :) tsemppiä päätökseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee hyvä että tulee puolueellistakin mielipidettä! Mua on vähän jännittäny toi että välittääköhän kukaan siellä opiskelemisesta yhtään sen enempää kuin täällä, mutta mahtavaa jos sulla on hyviä kokemuksia sen suhteen! :) Nykykulttuurin puolesta jenkit ei oikein jaksa kiinnostaa, mutta luonto näyttää ihan älyttömän kauniilta siellä ja todellakin käyn myös Coloradossa jos tuonne päädyn lähtemään! Mä kävin jättämässä sulle pari kysymystä jenkeistä noin yleensä ja niistä asioista mitkä stressaa mua kaikista eniten lähdön suhteen!

      Poista
    2. en tiiä huomasitko, mutta kävin vastailemassa niihin :)

      Poista
    3. Joo huomasin oon vaan kuumeisesti miettinyt jotain lisäkysymyksiä :D

      Poista
    4. en tiiä onko musta paljoo apua mutta tosi mielellään kyllä sit vastaan jos jotain tulee :D haluan myös tietää sitten että päädyitkö ottaan paikan vastaan vai et! :)

      Poista
  12. Voi harmi, ettet päässyt Hong Kongiin! Se olisi varmasti ollut sulle juuri oikea paikka. Mua kiinnostaisi vanhana vaihtarina tietää, miksi et hakenut Kanadaan - vai haitko? Vanhana vaihtarina uskon myös, että vaikka New Mexico ei tällä hetkellä ehkä tunnukaan siltä omalta jutulta, lähtemättä jättäminen jää varmasti kaivelemaan mieltä enemmän kuin lähteminen ja sitten kotiin palaaminen jos paikka ei tunnu itselle sopivalta. Aina kannattaa lähteä kokeilemaan, sillä koskaan ei tiedä millaiseen paikkaan lopulta päätyy. Sun blogi nimittäin avarsi munkin katsettani siitä, millainen paikka se Aasia oikeasti on, ja tuollaisena seikkailijana löydät New Mexicosta ihan varmasti sellaisia juttuja, joita monet siellä ikänsäkään viettäneet eivät välttämättä ole bonganneet. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja ps. Tiedän tarkalleen, miltä se yliopistoelämä Briteissä tuntuu. Suurimmilta osin se on sellaista eskarin ja eläintarhan sekoitusta, jonka keskelle mullakin aikoinaan hajosi pää. Oli tosi vaikea päästä mukaan mihinkään porukoihin, jos et ollut valmis lähtemään ryyppäämään joka viikonloppu. Se oli tosi sääli, mutta onneksi sieltä aikoinaan löytyi muutama lähempi ystävä. Tsemppiä vielä opiskeluun. :-)

      Poista
    2. Mä itse asiassa hain Kanadaan! Me saatiin laittaa viisi yliopistoa mieluiseen järjestykseen ja Kanadan yliopistoja oli tokalla, kolmannella ja neljännellä sijalla. Ne on vaan valitettavasti tosi suosittuja paikkoja myös ja koska hakijoita oli tänä vuonna niin paljon ne myönnettiin niille jotka oli ensisijaisesti hakeneet Kanadaan. Mieluusti olisin sinne kyllä lähtenyt :)

      Mulla ei tosiaan ole mahdollisuutta ns. palata vuoden kesken kotiin jos homma ei miellytä. Jos jotain tosi vakavaa tapahtuu niin sitten tietysti, mutta ilman kunnon syytä mulle napsahtaa maksettavaksi koko vaihtarivuoren lasku ja mulla ei todellakaan ole varaa maksella sellaisia :D Mut oikeassa oot sen suhteen että koskaan ei tiedä millaiseen paikkaan päätyy! New Mexicossa on varmasti myös tosi mahtavia puolia!

      Eläintarhan ja eskarin sekotus on tismalleen oikea termi kuvailemaan menoa täällä! Musta on myös tosi sääli se että sun on pakko ryypätä että pääsen ns. osaksi porukkaa, mut onneksi tosiaan löytyy niitäkin yksilöitä joita se bilettäminen ei kiinnosta. Vaikka ne onkin toki huomattavasti harvemmassa kun ne bilettäjät :D

      Poista
  13. Ymmärrän täysin että jenkit ei suuremmin kiinnosta. Sanoisin silti että tottakai sä sinne lähdet! Ajattele New Mexicoa sijainnin kannalta, siitähän lentää näppärästi seikkailemaan eteläamerikkaan lomien sattuessa! Jos Aberdeen ei nappaa ollenkaan niin ainakin sulla olisi paremmat mahikset tuolla sitten viihtyä. Joskus ne kohteet joilta ei mitään odota yllättää ja suuresti. Sitä paitsi oli maa mikä hyvänsä, eri maissa asuminen tulee aina olemaan oman henkisen kasvun kannalta tärkeä ja hieno kokemus. Ehkä sillä oli syynsä miksi et päässyt Hong Kongiin jas sinun olisi nyt aika kokeilla jotain muuta? :) Ymmärrän kyllä harmituksen täysin. Itseäni ärsyttää se, etten voi lähteä vaihtoon ollenkaan. Näillä lukukausimaksuilla vaihtoon lähteminen jää aivan turhaksi haaveeksi. Eniten raivostuttaa kuinka ihmiset ei ymmärrä haluani lähteä vaihtoon ja toteavat vain että sähän jo opiskelet ulkomailla et sä mitään vaihtoa tarvitse. Kyseessä on kuitenkin kaksi niin eri asiaa. Aivan sama missä maassa tai yliopistossa opiskelee, vaihto on ehkä paras mahdollinen asia minkä voi tehdä erilaisen kokemuksen kartuttamiseksi. Nyt mä olen jumissa suorittamassa koko tutkintoa vain yhdessä yliopistossa. Ei sillä ole merkitystä onko se yliopisto Suomessa vai Australiassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi sijainti on yks suurimmista plussista. Mulla pitäis olla kuukauden joululoma ja siinä välissä ehtis aika tosi hyvin pyörähtämään Kuubassa ja jossain Meksikon kolkassa!

      Syyhän on todennäköisesti aika suoraan siinä että Aasiaa on tullut koluttua aikas paljon ja mä en hakukirjeessäni oikein voinut asiaa piilotella. Todennäkösesti ne siis päätti vaan lähettää mut jonnekin maailmankolkkaan mistä mulla ei ole ollut mitään kokemusta mikä on toisaalta aika hieno juttu, toisaalta tietty harmittaa. Toi on totta että hyvä kokemus se tulisi olemaan joka tapauksessa ja ainakaan Aberdeenia tylsempää siellä tuskin tulee olemaan :)

      Mua ärsyttää toi "miks sä haluat vaihtoon sähän opiskelet jo ulkomailla" kommentit myös. Ne on todellakin kaksi aivan eri asiaa ja miks mä en haluaisi kokea molempia jos siihen on mahdollisuus? Kaikista eniten mun veren sai kiehumaan se että kun haettiin vaihtoon hakulomakkeessa kysyttiin ollaanko aikaisemmin opiskeltu tai työskennelty ulkomailla koska paikat annettaisiin ensisijaisesti niille joilla asioista ei ole kokemusta???? Siis mitä? Tottakai mä ymmärrän että kaikille halutaan tarjota mahdollisuus asua ulkomailla ymv. mutta musta on tosi epäreilua että asiaa katsotaan lähtökohtaisesti siltä kantilta että niillä jotka ulkomailla ei ole opiskelleet on suurempi oikeus sinne lähteä. Kaikilla on mahdollisuus valita käykö koulunsa kotimaassaan ja jokainen on voinut tehdä myös sen valinnan lähteekö esim. välivuotena töihin ulkomaille. Mun mielestä toi on ensisijaisesti merkki omasta kiinnostuksesta ja motivaatiosta eikä negatiivinen tekijä? Olipas avautuminen taas :D Ja höh, harmittaa sun puolesta että sulla ei oo mahdollisuutta lähteä :( Meneeks teillä samalla tavalla että maksatte tavalliset lukukausimaksut omalle yliopistolle ja kulut jää siihen vai pitääks teidän maksaa jotain ekstraa?

      Poista
  14. Ääk tässä näitä juttuja lukiessa alkaa vähän mietityttää omatkin ajatukset. :D Mun on tarkoitus mennä vuodeksi Orivedelle opiskelemaan luovaa kirjoittamista ja Oriveden opistolla oli mahdollista päästä opiskelemaan hetkeks myös ulkomailla. Ajattelin Norwichin University of East Angliaa. Mutta... mä olen jo 26 vuotta ja haluaisin opiskella tosissani, ihan niin kuin säkin, enkä mä kestäisi jos siellä odottaisi mua ainakin 8 vuotta nuorempia, joita ei kiinnosta muu kuin bilettäminen. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva mä mustamaalaan täällä koko Brittien maineen :D Mun tekis mieli sanoa että kyllä siellä varmaan on sun ikäistäkin porukkaa ja ihmisiä joita opiskelu kiinnostaa, mut toisaalta omien kokemusten pohjalta tällaista ei oikeen oo ollut huomattavissa. Englannissahan on "positiivista" se, että koska lukukausimaksut on niin älyttömän korkeat niin ehkä porukka siellä edes yrittää panostaa opiskeluun? Toisaalta taas suurin osa Briteistä menee yliopistoon siinä about 18-vuotiaana ja valmistuu kandiksi kolem vuotta myöhemmin, eli ikähaarukka on aika nuorta jokatapauksessa! Mut kyl mä silti lähtisin :) Yliopistoissa on yleensä mature student societyja ja löytyyhän niistä mastersien ja doctorsien tekijöitä myös - joskin ne on aika hyvin kätkeytyneet tonne bachelor-opiskelijoiden joukkoon.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...