maanantai 21. joulukuuta 2015

Loch Ness

Aurinko paistaa sisään bussin ikkunasta ja maailma mun ympärillä hukkuu kultaiseen valoon. Mun ympärillä on tuhansia peltoja ja kukkuloita. Bussi koukkaa jokaisesta päätien liikenneympyrästä pienen pieniin kyliin, joilla on kaikilla samanlaiset pienet aukiot, harmaasta kivestä rakennetut talot ja muutama kirkko. Mun mielikuvat tiheästi asutusta Briteistä on muuttuneet aika radikaalisti tänne muuton jälkeen. Skotlanti tuntuu sekoitukselta valtavia erämaita ja peltojen vuoraamaa maaseutua, jonne on sinne tänne sijoiteltu pikkuisia kyliä ja muutama pieni suurkaupunki. Matka Aberdeenistä Invernessiin kesti bussilla neljä tuntia ja suurimmassa kaupungissa jonka ohi huristeltiin oli kaksikymmentätuhatta ihmistä.Aurinko katosi näköpiiristä bussimatkalla Loch Nessille ja taivallee ilmestyi pilviverho. Hypättiin pois Urquhartin linnalla ja jostain syystä me oltiin kuviteltu, että järveä reunustaisivat kävelypolut tai että järvenranta olisi ylipäätään tavallisen tallaajan saavutettavissa. Eipä ollut. Ei maksettu kymmenen punnan sisäänpääsyä huonoimmille Skotlannissa näkemilleni raunioille ja näin ollen ei päästy ihailemaan järveä sen rannalta. Ei keksitty mitä muutakaan oltaisiin voitu tehty joten päätettiin tallata takaisin edelliseen kylään.

Niillä kukkuloilla on pieniä sinne tänne ripoteltuja suloisia taloja, lukematon määrä lampaita ja syksyn värinen metsä. Hevoset vaeltelivat pelloilla ja mä hypin onnellisena tien laidalta toiselle katsomaan lampaita, joista yksikään ei ollut kovin kiinnostunut mun läsnäolostani. Kylästä löydettiin käsityömarkkinat ja saatiin maistiaisiksi itsetehtyä nugaata joka oli äärettömän makeaa. Suklaa-appelsiinit maksoi ruokakaupassa vain punnan ja löydettiin vahingossa alueen kartta kun etsittiin istumapaikkaa lounasta varten. Järven rannalle ei ollut ensimmäistäkään polkua, mutta kylää ympäröivät kukkulat olivat niitä täynnä. Valittiin summanmutikassa yksi.
Reitti vei meidät läpi peltojen ja mutaisten polkujen kohti metsää, jonka saavutettuamme polku lähti hiljalleen kiemurtelemaan ylös kukkulan lakea kohti. Jouduin heittämään laukkuun sekä takin että villapaidan. Otettiin muutama hyvältä vaikuttava oikopolku ja päädyttiin ihan toiselle reitille ja lopulta kokonaan ulos reitiltä kun kivuttiin ylös erästä kallionseinämää. Sen laella meitä vastaan hyppi suurta kaksi koiraa, jotka pian katosivat metsään vanhemman pariskunnan perässä. Me heitettiin laukut kalliolle ja istuttiin sen reunalle katsomaan alas laaksoon aukeavaa näkymää. Se tuntui koko alueen lailla hukkuvan syksyn väreihin, joita yksikään mun valokuvistani ei onnistunut tallentamaan. Puiden oksilla roikkui naavaa ja lehmä ammui jossakin. Istuttiin penkille syömään hummusta ja aamu-unisina pilkottuna kasviksia.

Pimeän tultua värjöteltiin tunnin verran bussipysäkillä. Oltiin luettu aikataulua väärin ja kylässä kaikki oli kiinni. Invernessissä istuttiin loppuilta pubissa ja päädyttiin vahingossa puolalaiseen ruokakauppaan, jossa mä hipelöin innoissani pierogeja. Bussiasemalla meidän matkaan lyöttäytyi jokseenkin sekava rastatukkainen mies, jota meidän bussikuski ei ollut ottaa kyytiin. Kuski julisti tomerana ettei aineita nauttineita nuoria miehiä tarvitsisi päästää bussiin lainkaan, käski tämän olla ottamatta kontaktia keneenkään ja huuteli matkustajille että mikäli miehestä olisi harmia hänelle olisi ilmoitettava ja poika lentäisi samantien bussista. Ei sillä ollut tarpeeksi rahaa bussilippuun ja iloisena se jutteli takana istuvalle naiselle koko matkan, mutta niin vaan mies ajettiin päätepysäkilleen ja siellä kuski varmisteli että onhan joku tulossa häntä hakemaan ja kehoitti tyyppiä pitämään huolta itsestään. Siinä mä taas mietin että voi miten paljon mä tykkään Skotlannista. Täällä tuntuu jokaisella olevan sydän paikallaan.
Jos jollain on muuten tarjolla vinkkejä sen suhteen minne voisin tuhlata muutaman päivän lomastani kuulisin niitä mieluusti. Lähden Lontoosta näillä näkymin 9.1. ja Glasgowssa pitäisi olla 15.1 eli mulla olisi vajaa viikko tanssahdella jossain päin Brittejä vailla velvollisuuksia. Rajoituksena on lähinnä että paikkojen pitäisi olla megabussilla saavutettavissa (eli sinne pääsee Lontoosta ja sieltä pääsee Glasgowiin jotain kautta) ja sieltä pitäisi löytyä mieluisaa tekemistä jota varten ei tarvita paksua lompakkoa. Mieluusti ei tietysti lompakkoa lainkaan! Oon katsellut Walesia, mutta en tiedä yhtään kannattaako sinne mennä talvella saati sitten pitäisikö mulla olla siellä auto käytössä että pääsisin näkemään jotain. Toisena vaihtoehtona olisi jonkinlainen kombinaatio kaupungeista Liverpool, Manchester, Leeds, Sheffield ja Birmingham. Tai sitten Manchester yhdistettynä joko Bristoliin, Oxfordiin tai Chesteriin ja Peak Districtiin. Eli jos jollain on kokemuksia edellä mainituista paikoista ja kaupungeista kuulisin mieluusti minne niistä kannattaa/ei kannata mennä. Tai jos jollain on mainita joku ultimate must see paikka Briteissä joka sijaitsee välillä Lontoo-Skotlanti eikä ollut listalla niin siitäkin kuulisin mieluusti!

8 kommenttia:

 1. Upeita kuvia! ♥
  No, mä en oo mikään suurkaupunkien ylin ystävä, joten mulla saattaa olla hieman puolueelliset mielipiteet, mutta Lontoon lisäksi oon vieraillut nyt parissa Englannin suurkaupungissa (Manchester & Birmingham), eikä ne kyllä olleet moneen muuhun kaupunkikohteeseen verrattuna kovin mieleenpainuvia. Riippuu tietenkin mitä lähtee metsästämään, mutta jos nyt vertaa vaikka Birminghamia ja Oxfordia, niin sain kyllä jälkimmäisestä paljon enemmän irti (nollabudjetilla). Birminghamia en oikeestaan ehkä suosittelis ollenkaan, jos aiot käydä missä tahansa muussa suurkaupungissa, sillä musta siellä ei ollu juurikaan mitään nähtävää Bullring-kauppakeskuksen ja Cadburyn suklaatehtaan lisäksi :D Oxford on ihana, jos vaan sattuu tykkäämään kauniista arkkitehtuurista (ja kirjoista!)! Musta se oli jotenkin ihanan rauhallinen ja omanlaisensa, ja vaikka ostoskadut olikin aika turisteilla kuorrutetut, niin heti nurkan takana sai ihastella nähtävyyksiä ja arkkitehtuuria ihan ylhäisessä yksinäisyydessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki jolta mä oon kysynyt neuvoa on haukkunut Birminghamin maanrakoon eli ehkä mäkin alan pikkuhiljaa uskoa että siellä ei oikeasti ole mitään :D Oxford on aika korkealla listalla koska no, se vaan näyttää niin älyttömän kauniilta ja on varmaan kiva myös talvella! Kiinnostaa se kyllä budjettinsakin puolesta! Oxfordin lisäksi pitäisi sitten vaan keksiä toinenkin vierailukohde kun sieltä ei mene suoria busseja Skotlantiin. Valintoja valintoja! Mut kiitos tosi paljon vinkeistä, mä meen kattelemaan sun Oxfordin kuvia :D

   Poista
 2. Oxford on superkiva kaupunki ja tykkäsin myös Cambridgesta. Bristolkin on tosi kiinnostava! Ja jos sinne menee, niin kannattaa poiketa samalla reissulla ihanan maalaisromanttisessa Bathissa, joskaan en osaa sanoa, onko se talvella miten mukava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liikaa vaihtoehtoja :D Cambridgeen on aika heikot megabusyhteydet ja Bath ei vissiin ole niin kiva talvella eli ne jää todennäköisesti pois laskuista mutta Bristol on kuulema kauhean kiva ja kaikki näköjään mainostaa täällä Oxfordia! Apuaaa!

   Poista
 3. Olen itse menossa Loch Nessiä katsomaan ensi kesänä ja oli mielenkiintoista kuulla sun kokemus sieltä :o
  Viime kesänä olin pari pävää Oxfordissa. Tykkäsin, mutta näistä isoista yliopistokaupungeista Cambridge on kyllä suosikkini. Kesällä ainakin Oxford oli ihan tulaten täynnä turisteja eikä kyllä rauhasta tietoakaan, mutta tähän aikaan vuodesta on varmaan eri meininki. Arkkitehtuuri on tosiaan hienoa ja puistoista tykkäsin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mulle toi linnan alue oli ainakin vähän pettymys, mutta se järvihän on tolkuttoman iso että kyllä sieltä varmaan löytyy myös joku vähä kivempi pätkä? Paha sanoa mutta onhan se kauhean tunnettu nähtävyys eli sen puolesta kyllä olettaisi että jossakin laidalla pääsis tonne järven rannallekin :D

   Mä oon aika vahvoilla nyt Oxfordin kanssa kun kaikki sitä mainostaa ja arkkitehtuurista tykkään! Cambridgekin olis varmaan kiva mutta se tuottaa mulle vähän ongelmia sinne siirtymisen kannalta... Saa nähdä! Kiitti vinkeistä :)

   Poista
 4. Oih! Tuolla mä synnyin! En paikasta kamalasti tiedä, kun muutettiin Suomeen mun ollessa vain 4v. Oli siis ihana lukea sun kokemuksia ja katella kuvia! Harmi ettet monsteria päässyt näkemään ;) Oon lukenut nyt melkein kaikki sun postaukset päivän aikana ja inspiroitunut niin paljon sun blogista! Paras löytö aikoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi oli kyllä tosi sympaattinen paikka! Eihän siellä sinänsä mitään ole mut luonto on tosi kaunista ja mitä oon kuullut parilta tuolla eläneeltä kaverilta niin aika huippu mesta :) Kiitos hurjan paljon, kiva jos mun blogista on löytynyt jotain inspistä!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...