maanantai 30. syyskuuta 2013

Au pairina Kiinassa #1

Uskokaa tai älkää mutta blogini sisällöstä huolimatta hoidan myös velvollisuuteni au pairina. Mua on hurjan usein pyydetty kirjoittamaan aupparoinnista Kiinassa. Millaisia kiinalaiset lapset ovat? Miten sujuu perhe-elämä? Millaista on olla au pair noin eksoottisessa ympäristössä? Miten länsi kohtaa idän arkielämässä? Ihan vain näin alkuun päästäkseni. Aihe on käsittämättömän laaja, mutta romaanin kirjoittamisen sijaan yritän tehdä pintaraapaisun au pairin elämään Kiinassa ja kiinalaisessa perheessä. Jokainen perhe on tietysti yksilöllinen ja omani on valtavirtaa huomattavasti länsimaistuneempi, mutta yritän avata ikkunat yhdenlaiseen kokemukseen. Luvassa yleiskuvaa au pairina työskentelystä Kiinassa!

Mulla on viikossa 25 työtuntia. Joskus teen enemmän, joskus vähemmän. Monien au pairien tuntimääriä katsellessa mun työpanos on naurettavan pieni. Arki-iltaisin teen neljä tuntia töitä, viikonloppuisin työskentelen neljään asti. Työmäärä näkyy kuitenkin myös palkassa, joka on minimimääränä maksettuna täysin olematon. Saan kuukausittain 800 yuania eli noin 90€. Vaikka ollaan Kiinassa on se rahasummana täysin mitätön - mun hostperhe kuluttaa yhtä paljon rahaa viikonlopun syömisiin kuin mun kuukauden palkkaan! Palkka on ongelma erityisesti keskustan ulkopuolella asuville, koska esimerkiksi mulla lähes puolet kuukauden palkasta kuluu julkiseen liikenteeseen. Kyllähän tuolla siis elää eikä nälkää tarvitse nähdä, mutta kaiken hauskanpidon voi unohtaa. Onneksi saan kuitenkin kuukausittaiset lentohyvitykseni, eli käyttörahaa on yli tuplasti palkan verran.
Lisäksi mulla on vain yksi vapaapäivä viikossa ja sekin on viikolla, koska viikonloppuisin molemmat tytöt on vapaalla. Mieluummin tekisin pidempää päivää ja saisin ne kaksi vapaata viikossa, mutta kaikkea ei voi saada ja suurimmilta osin olen tilanteeseen tyytyväinen. Ainoa asia, mikä oikeasti vaikeuttaa elämää on mun työtuntien sijoittuminen illoille. On vaikea löytää seuraa aamupäiville kun suurin osa tutuista käy yliopistossa tai töissä ja työskentelee näin ollen aamuisin. Ensi kuussa tänne on kuitenkin tulossa useampi au pair eli tilanteen pitäisi helpottua ja hyvä niin. Niin paljon kuin yksinäisiä valetelujani rakastankin on hyvä olla ihmisiä joille voi soittaa jos kaipaa seuraa.

Merkittävin ero mun ja useimpien au pairien työnkuvan välillä on todennäköisesti se, että meillä on talossa mun lisäkseni kaksi täyspäiväistä lasten- ja taloudenhoitajaa. Mun ei tarvitse huolehtia siivoamisesta, ruoanlaitosta tai kotitöistä vaan mun rooli on yksinomaan tyttöjen kanssa leikkiminen ja englannin treenaaminen arkipäväisten keskustelujen kautta. Lasten- ja taloudenhoitajan olemassaolon voisi luulla helpottavan elämää huomattavasti, mutta jos mulle tulevaisuudessa tarjottaisiin perhettä lastenhoitajalla varustettuna en ottaisi sitä vastaan. On nimittäin täysin eri asia pitää lapsista huolta ne neljä tuntia päivässä kuin leikkiä neljä tuntia tauotta muiden valmistellessa ruoan, viikatessa vaatteet ja kylvettäessä tytöt.
Vaikeuksia lisäävät myös jokaisen eroavat käsitykset siitä miten tilanteissa pitäisi toimia. Kun lastenvahteja on kolmesta eri kulttuuriympäristöstä on väkisinkin selvää, etteivät ajatusmaailmat aina kohtaa - eritoten silloin kun yksi lastenhoitajista ei puhu englantia. Turhauttavaa on kuitenkin kun jokainen asettaa erilaiset rajat ja vaatimukset. Minä annan minuutin leikkiaikaa ennen lounasta, filippiiniläinen viisi ja kiinalainen kymmenen. Minä en anna tuoda leluja pöytään, filippiinolainen hyväksyy lelut muttei niillä leikkimistä ja kiinalaiselle riittää kunhan lapset syövät. Yritä siinä nyt sitten kouluttaa mallikelpoisia kansalaisia.

Lapset menevät Kiinassa aina kaiken edelle. Yhden lapsen politiikka kukoistaa ja sen seurauksena esikoiselle suodaan kaikki mahdollinen onni ja vapaus. "They are spoiled brats", totesi eräs tuntemani britti ja pakkohan se on allekirjoittaa. Kaikki ei kuitenkaan ole niin mustavalkoista. Mun hostperhe omistaa nelikerroksisen omakotitalon, joiden huoneista lapsille on suotu kolme. Makuuhuoneen lisäksi löytyy kaksi leikkihuonetta ja leluja varastoidaan runsaasti myös mm. olohuoneeseen. Näillä lapsilla on noin kolminkertainen määrä leluja omaan lapsuuteni verrattuna. Tavaraa löytyy aina jättitrapoliineista ja rullaluistimista potkulautoihin ja tuhansiin askartelutarvikkeisiin. Tavaramäärästä huolimatta lapset eivät kuitenkaan omista kännyköitä tai pelikoneita eivätkä ole luvallisia katsomaan edes tv:tä. Se sijaan lapset askartelevat monesti jopa omat lelunsa! Näiden tyttöjen mielikuvitus on jotain niin käsittämätöntä, etten koskaan ole nähnyt mitään vastaavaa. Nää pystyvät nappaamaan minkä tahansa esineen käsiinsä ja rakentamaan sille tarinan! Näillä on aina ideoita siitä mitä tehdään ja mitä leikitään. En sano, että kaiken teknologian kieltäminen olisi paras tai edes hyvä ratkaisu, mutta myönnettävä on että näistä tytöistä kyllä näkee että lapsuus on vietetty jossain muualla kuin ruudun takana!

Yleisesti ottaen mun tytöt käyttäytyy ihan kuin ketkä tahansa lapset. On hyviä päiviä ja sitten vähän huonompia. Halutaan aina leikkiä ja ruokapöydässä kiukutellaan kun ei haluta syödä kasviksia. Näille lapsille ei kuitenkaan koskaan ole asetettu rajoja ja kaikki on tuotu valmiina käteen. En ole koskaan nähnyt kenenkään rankaisevan lapsia tottelemattomuudesta. Jos tytöt eivät tottele asiaa vain toistetaan niin monta kertaa että muutos tapahtuu. Vanhemmat uhkailevat jättää tytöt kotiin jos lautanen ei ole tyhjä kuuteen mennessä, mutta varttia yli auto starttaa kotipihasta ja lautaselta on kadonnut tasan kaksi riisinjyvää. Nää lapset on tottuneet saamaan kaiken haluamansa ja siksi niille on täysin utopinen ajatus, että mä en ihan oikeasti aio leikkiä ennen kuin läksyt on tehty. Tai että mä en ihan oikesti anna leluja takaisin ennen kuin lautanen on tyhjä. Myös perus käytöstavat on välillä hakusessa. Harvoin muistetaan sanoa kiitos, mutta sitäkin useammin käsketään tehdä jotain. "Hae sakset" ja "liimaa tämä" kaikuvat vähän turhankin usein tämän talon käytävillä. Kasvatuksessa on todellakin toivomisen varaa. Sen lisäksi sana itsenäisyys on saanut aivan uuden ulottuvuuden täällä Kiinassa. Nämä lapset eivät nimittäin tosiaan pysty tekemään mitään itse. Meillä on täällä 5-vuotias, jota syötetään ruokapöydässä koska muuten hän ei suostu syömään. Itse ei osata vaihtaa vaatteita ja asioiden tekeminen erikseen pyytämättä tai käskemättä on täysin mahdoton tehtävä. Usein se on mahdotonta jopa käskemällä.

Mitä lapsiin tulee mun host-vanhemmat on todella ylisuojelevaisia. Vaikka asutaan vartioidulla omakotitalo-alueella ei lapsilla ole lupaa mennä edes pihalle yksin, ulkona leikkimisestä puhumattakaan! Perjaatteessa ymmärrän vanhempien huolen, mutta tuntuu kuitenkin käsittämättömältä, että mä en esimerkiksi voi lähteä lähikauppaan tyttöjen kanssa ostamaan jäätelöä! Lastenhoitajan on aina lähdettävä mukaan minne tahansa mennäänkin ja hyvin harvoin mennään. Kesällä tytöillä ei ollut lupaa edes käydä ulkona koska oli niin kuuma. Nyt ilmojen viilettyä ollaan käyty pari kertaa puistossa, mutta lastenhoitaja ei ole antanut tytöille lupaa istua edes penkille koska se on niin likainen. Minä olen valmis kieriskelemään ruohomättäissä ja toinen ei saa poimia edes keppiä maasta. Mikä meni pieleen?

Mitä mun elämään Kiinassa tulee se on todella vapaata. Tytöt ovat koulussa pitkälle iltapäivään ja kaikki aamut joita en vietä kiinantunneilla voin viettää missä ja miten haluan. Mun ei tarvitse tehdä tiliä kellekään mun menoista, riittää että ilmoitan jos mulla on pidempiä suunnitelmia tai viralliset asiat menee työtuntien päälle. Kun ensimmäistä kertaa lähdin illalla ulos ja kerroin siitä mun host-vanhemmille he kysyivät tulenko takaisin huomen-aamulla vai -iltapäivällä. Ei tenttausta siitä mihin menen, missä vietän yöni ja mihin kellonaikaan ulko-ovi kolahtaa. Niin kauan kuin ilmoitan vanhemmille lähteväni yöksi ulos ja ilmoitan summittaisen paluu-ajankohdan se on täysin okei. Asun nimittäin niin kaukana keskustasta, että yöelämän harrastaminen merkitsee väkisinkin yön viettoa kaupungilla.

Vaikeinta Kiinassa aupparoinnissa on ehdottomasti ollut kielimuuri. Vaikka lapset puhuu todella hyvää englantia, mun arkielämä on todella hankalaa. Osaan kysyä suuntaa, tinkiä ja tilata ruoan itselleni. Osaan kertoa perustietoja itsestäni ja ymmärrän suurpiirteisesti mistä puhutaan. Tarvitsen kuitenkin aina apua suurempien asioiden hoitamisessa. En osaa itse marssia ostamaan piilolinssejä enkä osaa vaihtaa rahaa. En osaa ladata ladata liittymääni rahaa enkä pysty käymään yksinkertaisiakaan keskusteluja kiinaksi. En ole vielä kertaakaan saanut lausutuksi osoitettani niin että taksikuski olisi sen ymmärtänyt. Kielimuuria ei ymmärrä ennenkuin sen todella kohtaa. Matkustaessa se on vain väliaikainen, elämää hetkellisesti vaikeuttava kommunikaatiota vaikeuttava tekijä, mutta täällä se vaikuttaa ihan kaikkeen. Ette tiedäkään miten paljon mua harmittaa joka kerta kun metrossa kanssamatkustajat arvuuttelee mun kansallisuutta. Miten paljon mua ärsyttää kun puistossa satunnainen ohikulkija tulee juttelemaan ja tajuaa parin minuutin jälkeen etten puhukaan kiinaa. Mä haluaisin osata tätä kieltä niin polttavan paljon! Mä haluaisin avata suuni aina ku ihmiset puhuu musta, jäädä juttelemaan ja saada kavereita. Mutta se on niin vaikeaa. Kiina nimittäin. Täällä kun ei ihan oikeasti puhuta englantia.

Siinäpä se päällisin puolin olikin. Erikseen ei varmasti tarvitse hehkuttaa Kiinaa kulttuuriympäristönä, eiköhän se ole tullut jo aikoja sitten selväksi miten hyvin täällä viihdyn ja miten paljon tätä maata rakastan. Palailen perhe-elämän kiemuroihin myöhemmin. Voin nimittäin kertoa ettei ole helpoimmasta päästä sulautua täysin erilaiseen kulttuuriympäristöön ja hyväksyä ihmisten toimintapoja tai ajattelumalleja. Tällä hetkellä se sujuu heikommin kuin koskaan ja ollaan jouduttu pitämään useampia perhetapaamisia, mutta katsellaan mihin kaikki johtaa. Ja kyse ei siis tosiaan ole mun ja tyttöjen väleistä - meillä menee niin hyvin että kotona itketään jos satun olemaan kaupassa - vaan mun ja vanhempien erilaisista näkemyksistä. Mutta katsellaan. Huomenna alkavat public holidayssit ja muiden lomaillessa minä pääsen painamaan pitkää päivää. Oi että.


Loppukevennys. Tein eilen kahden tunnin reissun kaupunkiin ihan vain käydäkseni Ikeassa ostoksilla. Kiitos Ruotsi. Täällä sitä mussutettiin koko ilta salmiakkia, irttareita ja hodareita kiskaisin häpeilemättä yhdeksän. Elämä on ihanaa!

16 kommenttia:

  1. Hei, minkä järjestön kautta menit Kiinaan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitan järjestöstä juttua myöhemmin! :) En nimittäin oo enää saman järjestön alla kun Kiinaan lähtiessäni (järjestö jakautui kahtia) ja ajattelin ennen mainostuksia odottaa että kyseinen pulju saa nettisivunsa toimintaan :D Haluan nimittäin ihan oikeasti kertoa miten hyvin kaikki on mun kohdalla täällä hoidettu!

      Poista
  2. Olen itsekin joskus vahtinut lapsia (pari viikkoa kyllä vain), ja suurinta stressausta aiheutti se, ettei minulla oikein koskaan selvinnyt, kuinka paljon kuria vanhemmat halusivat minun käyttävän. Toisaalta halutaan, että saadaan lapset siivoamaan huoneensa, mutta toisaalta ei taas haluta että lapselle tehdään paha mieli. Vaikea hankkia auktoriteettiä kun ei tiedä missä raja menee.

    Mutta kiitos tästä postauksesta! Vaikka tytöt eivät kiinaksi pyytäisikään tavaroita, on minusta hyvä jos oppivat että ainakin englanniksi pitää sanoa "please" :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoppa muuta! Ja sitten kun vielä päättää vetää oman rajan johonkin niin nää muut täällä vetää sen johonkin ihan muualle ja tottakai lapset menee sitten sieltä mistä aita on matalin.

      Ollos hyvä :D Kyllä olen ihan samaa mieltä! JA KYLLÄ SITÄ ON ITKUA VÄÄNNETTY. Viimeksi tänään käskettiin antamaan pyyhekumi ja minä iloitin sitten kumi käsissäni että tätä et saa ennenkun pyydät kauniisti. Siinä sitten kiukutteli aikansa ja lopulta lähti itse hakemaan oman. Yhtä kovapäisiä kuin minä, periksi ei anneta mutta en kyllä anna minäkään!:D

      Poista
  3. mä oon käynyt kans ikeassa täällä ja musta siitä tulee aina sellanen olo kun kotiin menis!! saippupurkissakin luki saippua muiden kielien ohella, ja ikeassa tuoksuu niin huumaavan tutulta! Tiedän ton tunteen kun lapsia ei ole koskaan komennettu tai kun ne ei osaa itsenäisesti mitään, minäkin suomityttönä saanut selittää että kun sanon ei niin rukoilut ei auta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan! Voi vitsit mikä ihanuus kun kaikkialla lukee kiinan lisäksi ruotsia ja suurimmassa osassa tavaroita on tuoteselosteet myös suomeksi. Fiilistelen sanoja raparperi ja pähkinä parasta aikaa kun kittaan mehua ja raastan viimeiset palan suklaata levystä. On se suomenkieli vaan niin paras ♥

      Ei kyllä varmasti auta mikään vippaskonsti! Jotenkin niin hassua miten eritavalla lapset kasvatetaan eri kulttuureissa. Luulisi nyt vanhemmillekin olevan helpompaa jos lapset olisi opetettu tottelemaan ja tekemään ihan perusjuttuja!

      Poista
  4. Itse olen juuri nyt Shanghaista tulleen opettajan kiinan kurssilla. Ääntämistä pidemmälle ei olla vielä edes päästy, mutta vaikuttaa kyllä sellaiselta kieleltä, jota joutuu otsa kurtussa opiskelemaan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iik vähänkö siistiä :D Hahhah sellainen kieli on kyllä kyseessä. Vaikkei peruskielioppi ole vaikea niin äänteet ja sanapainot sekoittaa soppaa niin paljon että oon vieläin ihan kujalla vaikka kieltä kuulen päivittäin :D Ja sanat ei vain jää päähän! Opiskelu voisi toisaalta auttaa mut...

      Poista
  5. Kulttuurierot on hassuja. Toisaalta miä ymmärrän miksi ainoan lapsen kohdalla elämä kääntyy usein prinsessasaduksi, mutta jotenkin se kuulostaa niin kummalta, ettei viis-vuotiaat osaa edes pukeutua itse.. Mua on opetettu ala-asteesta lähtien kokkaamaan ja huushollaamaan. Ja sitte kuitenkin ne suhtautuu suhun niin vapaamielisesti. Tai sitte ne vaan yrittää tehä vaikutuksen ja olla kivoja. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos lähtee kuvailemaan kiinalaisia lapsia ulkkareille täällä niin riittää että toteaa one child policy ja yskä on ymmärretty. Kyllähän näitä prinsessoja riittää mutta oli palvelu kotona kuinka hyvää tahansa niin vaatteet voisi kyllä ite osata edes pukea! Toisaalta tääkin on ilmeisesti rikkaamman Kiinan ongelmai koska mulla on tuttuja täällä jotka on tyyliin alkanu laittamaan ruokaa ala-asteella että :D Joo en tiedä.

      Poista
  6. En usko et musta ois lähteen aupairiks :D Vihaan jo lastenhoitajana oloa... toisaalta Kiina ois haaveissa, mut ehkä lähden sinne vaan vaikka seikkaileen - tai sit vaikka vaihtoon. Saa nähdä, kun mulla on niin paljon maita joissa ois upea olla!

    Ymmärrän kyllä hyvin noi kulttuurierot: mulla on tosi paljon kavereita ja tuttuja Aasian maista, ja joskus en vaan tajunnut. Vanhemmat tekee eväät vielä yliopistoonkin ja siivoo ja imuroi huoneet! Samoin monet ei ees osaa käyttää julkista liikennettä lukiossakaan, kun vanhemmat kuskaa kaikkialle. Hankala näin länsimaalaisen näkökulmasta tajuta.

    Mutta hyi noi käärmeet tuolla aikaisemmassa postauksessa :D Joku sellainen katukoju jossa tehdään elävästä elukasta ruokaa käden käänteessä? Näytti vähän Honkkarin meiningiltä noi parit kuvat :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahhah no kyllähän se niin on ettei tää kaikille oo. Ja vaikka lapsista tykkäiskin niin ei silti oo jokaisen juttu lähteä katsomaan ulkomaalaisten lasten perään kymmeniksi tunneiksi viikoittain. Mutta jos tähän pystyy niin on kyllä tosi mahtava tapa päästä ulkomaille. Kiina on ihan uskomaton eli tänne vaan :D

      Itsenäisyys on kyllä ihan eri asia täällä kun länsimaissa. Just se että vanhemmat seuraa lasten jokaista liikttä ja on kahdessa sekunnissa auttamassa jos joku menee pieleen on vähän, no, ei niin järkevää ainakaan mun silmissä. Maailmankuvat kasvaa ihan kieroon kun aina ollaan palveltu ja näillä on just se käsitys että elämässä saa kaiken mitä haluaa. Ja miksei saisi kun täysi-ikäiseksi asti on opetettu että näin se homma toimii. En yhtään ihmettelisi jos nää tytöt selviäisi yliopistoon asti istumatta kertaaaan edes vaikka metrossa. Autokuskikin kun meiltä löytyy niin mitäs sitä turhia elämän perustaitoja opettelemaan... HUOH.

      Just sellain :D Täälläkin päin Kiinaa on ihan tosiaan noita markkinoita joista saa ruoan ihan tuoreena. Siellä ne ravut kipitti pitkin katuja kun ihmiset visko niitä saaveihin ja seuraavat tuli osottelemaan että ton mä haluan. Ei nää kovin yleisiä oo mutta onpahan kuitenkin!

      Poista
  7. Noista arkielämän tilanteista selviää hyvin vaikkei osaiskaan lauseita. Esim. itse latasin puheaikaa niin, että menin lehtikioskille ja sanoin pappareiselle "Sim ka, shiwu" eli simkortti, 50 yuania :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai sitä pystyy ihan lehtikioskilta lataamaan? :D No nyt ratkesi sekin ongelma! Oon miettinyt että minnehän puhelinkauppaan joudun marssimaan mutta helpoksi meni!

      Poista
  8. Wou! Oon tottakai tiedostanut miten erilaiset kulttuurit vaikuttaa au pairien työpäiviin, mutta en todellakaan oo tajunnut, että erot voi olla näin suuria! Tein just postauksen mun tyypillisestä päivästä Australiasta. Sen pääsee lukemaan tästä jos kiinnostaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nojoo en mäkään kyllä ihan tätä odottanut kun Kiinaan päätin lähteä mutta tässä sitä ollaan :D

      Oho enpä oo sun blogiin ennen törmännytkään! Meen lueskelemaan :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...