Brittien yliopistohaut on taas käynnissä ja blogiin valuu hurjasti Skotlannissa opiskelemisesta kiinnostunutta porukkaa! Oon kirjottanut Skotlannissa opiskelemisesta kohtuullisen paljon, mutta yliopistoon hakemiseen liittyvät jutut on jääneet vähemmälle ja niistä tullaan multa usein kyselemään.
Nyt kaikki Skotlantiin tai Britteihin yliopistoon hakevat siis kuulolle! Oon listannut yleisimmät aiheeseen liittyvät kysymykset sekä muutaman mistä multa ollaan kyselty paljon. Asiaan tarkemmin perehtyneille osa jutuista voi olla aika peruskauraa, mutta toivottavasti tästä löytyy lisäinfoa Skotlantiin tai miksei muuallekin Britteihin suuntaaville.
Miten ja milloin Britteihin haetaan opiskelemaan?
Haku tapahtuu
UCAS:in kautta ja haku ensi lukuvuodelle sulkeutuu 15.1.2017. Pääsykokeita ei ole vaan sisäänpääsijät valitaan arvosanavaatimukset täyttäneistä suosituksien ja motivaatiokirjeen perusteella. Hakea voi viiteen yliopistoon ja hakuprosessi maksaa parikymppiä. Yliopistovaihtoehtoja ei tarvitse laittaa järjestykseen vaan lopullinen valinta tehdään vasta keväällä. En perehdy hakupapereiden täyttämiseen sen tarkemmin, koska netti on pullollaan ohjeita niiden täyttämiseen. UCAS neuvoo kädestä pitäen miten jokainen kohta täytetään, mutta jos homma menee hankalaksi niin esim.
täältä löytyy loistavat suomenkieliset ohjeet hakemuksen täyttöön!
Maksaako Skotlannissa opiskelu?
Ensimmäisen korkeakoulututkinnon suorittaminen Skotlannissa on ilmaista. Eli mikäli olet suuntaamassa Skotlantiin suorittamaan maisterin tutkintoa tai taskussa on jo yksi yliopisto- tai korkeakoulututkinto lukukausimaksut joutuu valitettavasti maksamaan omasta pussista. Ensimmäistä tutkintoaan suorittaville lukukausimaksut kustantaa SAAS-niminen järjestö, jolle on tehtävä erillinen hakemus kun koulupaikka on vastaanotettu.
Kannattaa otta myös huomioon, että vaikka lukukausimaksuja ei tarvitse maksaa extra kuluja tulee muualta. Esimerkiksi vuokrataso on Skotlannissa huomattavasti Suomea korkeampi.
Miten Brexit vaikuttaa lukukausimaksuihin?
En tiedä eikä tiedä kukaan mukaan. Aberdeenin yliopisto on luvannut kustantaa kaikkien tämänhetkisten opiskelijoiden lukukausimaksut aina valmistumiseen saakka mikäli SAAS katkaisee rahoitukset Brexitin myötä, mutta en tiedä mikä tilanne on muiden yliopistojen kohdalla tai kuinka tulevaisuudessa menetellään. Etukäteen ei kuitenkaan kannata alkaa asiasta murehtia. Ennen kuin Brexit astuu virallisesti voimaan mitään muutoksia tuskin tulee tapahtumaan.
Mihin yliopistoon kannattaa hakea?
Briteissä yliopiston nimellä on paljon enemmän merkitystä kuin Suomessa. Rankingeihin kannattaa siis ehdottomasti tutustua, koska tutkinnon arvo perustuu osittain siihen mistä yliopistosta se on hankittu.
The Complete University Guiden rankingit oli musta tosi hyödyllisiä yliopistoa valittaessa. Muita huomioon otettavia asioita on luonnollisesti yliopiston sijainta, oma taso ja tutkinnon rakenne. Oon kirjoittanut yliopiston valinnasta suhteellisen kattavasti
täällä.
Mitkä arvosanat riittävät sisäänpääsyyn?
Pääsyvaatimukset on todella yliopisto- ja tutkintokohtaisia. Mitä parempi yliopisto, sitä kovemmat pääsyvaatimukset ja minimiarvosanojen saaminenkaan ei välttämättä takaa koulupaikkaa. Kansainväliset opiskelijat on Skotlannissa tuttu juttu ja monen yliopiston sivuilta löytyy maakohtaiset pääsyvaatimukset, joihin kannattaa tutustua. Esimerksi Aberdeenin pääsyvaatimukset suomalaisille hakijoille löytyy
täältä. Jos maakohtaisia vaatimuksia ei ole tarjolla pisteytetään ylppäriarvosanat yleensä seuraavanlaisesti suhteessa A-levelseihin: L = 7/A, E = 6/A, M = 5/B, C = 4/C. Huippuyliopistot on asia erikseen ja oon kuullut huhua siitä että esim. Edinburghissa pelkästään L luettaisiin A:ksi. Minimiarvosanoissa harvoin joustetaan suurten hakijamäärien takia ja esim. Aberdeenissa yksi C voi johtaa hakemuksen hylkäämiseen. Onneaan kannattaa kuitenkin ehdottomasti kokeilla jos viisi hakuvaihtoehtoa ei muuten täyty ja monesti kuulee sanottavan että kannattaa kokeilla onneaan ainakin yhdessä omaa tasoaan kovemmassa yliopistossa.
Mitä motivaatiokirjeessä pitää sanoa?
Motivaatiokirje ja suositukset on huipputärkeitä, koska niiden perusteella valitaan minimiarvosanat saaneista ne jotka pääsevät yliopistoon sisälle! Omien kokemusten mukaan väittäisin motivaatiokirjettä tärkeämmäksi, mutta tästäkin voidaan olla montaa mieltä.
Motivaatiokirjeen tärkein pointti on vakuuttaa yliopisto omista kyvyistä ja motivaatiosta alaa kohtaan. Intohimo opiskelua kohtaan pitää näkyä kirjeessä ja omia taitoja pitää kehua. Kaikki työkokemus, johtotehtävät ja esim. harrastusten kautta saadut yhteistyötaidot kannattaa ehdottomasti mainita. Ainakin Aberdeenissa tunnutaan arvostavan tosi paljon välivuosien aikana suoritettuja vapaaehtoistöitä tai muita työkokemuksia ulkomailla eli niitä kannattaa mainostaa. Kaikki negatiivisemmat jutut kannattaa myös kääntää positiiviseksi eli vaikka takana olisi kaksi vuotta epäonnistuneita pääsykokeita Suomessa ei kirjeeseen kannata kirjoittaa että taidot ei riittäneet yliopistoon pääsyyn Suomessa vaan esimerkiksi että halusit olla varma mitä halusit opiskella ennen yliopistoon lähtöä ja että käytit kuluneet vuodet työskennellen (jos työskentelit) kerätäksesi rahaa opintoja varten. Epäonnistumisien kauttakin voi luoda vastuuntuntoisen kuvan itsestään!
Mä keskityin mun motivaatiokirjeessä siihen miksi mä oon kiinnostunut antropologian opiskelemisesta. Kerroin omasta kiinnostuksesta maailmaa kohtaan ja käytännön esimerkkejä siitä miten kiinnostus kulttuureita kohtaan on näkynyt mun elämässä esim. nuorena kielten opiskelun ja kuluneina vuosina Kiinaan muuton ja maailmalla reissaamisen muodossa. Kerroin myös omista kyvyistä mm. työkokemuksen myötä, syistä miksi hain yliopistoon vasta pari vuotta lukion jälkeen ja syitä siihen miksi olen hakemassa Skotlantiin opiskelemaan. Kirje ei enää tänäpäivänä ole omissa silmissä julkaisukelpoinen, mutta sisään sillä päästiin ja sehän on tärkeintä!
Keneltä suositukset kannattaa pyytää?
Suositukset voi oman kokemuksen mukaan pyytää keneltä tahansa. Monet pyytää suositukset joko englanninopettajalta tai opettejalta joka on opettaa alaa jolle haetaan opiskelemaan. Mä pyysin kuitenkin suositukset mun kuviksen opettajalta, koska olin käynyt kuvislukion ja koin että mun kuviksen opettaja tunsi mut kaikista opettajista parhaiten. Eli siis, jos joku opettaja on selkeästi muita läheisempi niin pyytäisin suositukset kyseiseltä henkilöltä, muussa tapauksessa aineopettajalta. Opettajat usein kysyy mitä suosituksiin kannattaa kirjoittaa eikä mun suositukset ainakaan kauhean syvällisiä ollut. Se mitä halutaan saada selville on että sä oot loistava tyyppi ja motivoitunut opiskelemaan!
Lisätietoa ja omakohtaisia kokemuksia
Asiasta kiinnostuneiden kannattaa tsekata myös mun postaukset
Skotlannin yliopistojärjestelmästä ja mikä siinä on pielessä ja
siitä mitä kannattaa pitää mielessä yliopistoa valittaessa. Antropologiasta ja politiikasta kiinnostuneet saattaa haluta myös tsekata postaukset
syksyn ja
kevään kursseista.
Yliopisto-tagin alta löytyy yleisesti ottaen juttua ja ajatuksia täällä opiskelusta,
Skotlanti-tagin alta puolestaan yleisesti juttua Skotlannista.
Täältä puolestaan löytyy kourallinen muita Briteissä ja Skotlannissa opiskelemiseen liittyviä blogeja.
Kysymyksiä?
Kysymyksiä voi jättää kommentteihin tai jos jokin asia tarkemmin mietityttää niin mulle saa lähettää myös sähköpostia. Pyrin omista aikatauluista riippuen vastaamaan parin päivän kuluessa. Osoite on jasmin.wanderwall@gmail.com
Tsemppiä kaikille hakuihin!